Az amerikai fogyasztók aggódnak, szóval nem igazán boldogok. Hasonló helyzetben ez abban szokott megmutatkozni, hogy csökkentik a fogyasztásukat, ám az elmúlt hónapban mégsem ezt tették – vezeti fel tőzsdei elemzését John Authers, a Bloomberg publicistája. Az élelmiszerek és az autók eladását kiszűrve több mint 16 százalékkal volt magasabb a fogyasztás az USA-ban októberben az egy évvel korábbihoz képest. Ha nem vesszük figyelembe az áprilisi adatot, amely a 2020. április siralomvölgyéhez képest volt nagyon magas, akkor ez a növekedés egy évszázada a legmagasabb éves ugrás a fogyasztásban.

Ez nem a stagfláció (nulla növekedés plusz infláció) vagy a fogyasztói bizalom hiányának jele. Mármint első látásra, mert ha benézünk a bevásárlókocsik mélyére, akkor más képet látunk. A nagy fogyasztás egyik oka ugyanis az inflációtól való félelem lehet: az emberek előrehozzák beszerzéseiket, mert attól tartanak, hogy később többe fog kerülni, amire szükségük van. A másik ok egy korábban alig ismert jelenség, a szállítói láncok megszakadása lehet: az emberek előrehozzák az év végi ünnepekkel kapcsolatos megrendeléseiket, mert attól tartanak, hogy ha a sor végére kerülnek, nem jut nekik áru.

Nem zárhatjuk ki tehát, hogy az amerikaiak vásárlási kedvének látványos megugrása nem az optimista, hanem a pesszimista hangulat tükörképe. A lényeg azonban az, hogy ha esetleg kedvetlenül is, de az amerikai fogyasztók megtették a magukét azért, hogy serkentsék országuk gazdasági növekedését, és ezzel adjanak némi húzóerőt a világgazdaságnak is. Ugyanakkor egy másik tényező, amiről a szakértők már azt hitték, hogy háttérbe szorul újra belecsap a levesbe. Ez a körülmény a koronavírus járvány.

Nem csak az oltatlanok

Az európai felnőtt lakosság nagyobb része megkapta az oltását, ami azt jelenti, hogy a fertőzési rátáknak és a kórházba kerüléseknek sokkal alacsonyabbaknak kellene lenniük egy évvel ezelőtt. Ehhez képest, ha megnézzük például a német adatokat, akkor azt látjuk, hogy a beoltott emberek közül is egyre többen kerülnek kórházba és nő az arányuk az ápolásra szorulók között is. Úgy tűnik tehát, hogy nem a beoltatlanok járványáról van szó 2021 őszén. A vakcinák hatásosságának csökkenése keresztül húzta azokat a várakozásokat, amelyek ezt jósolták.

Ezért aztán megjelentek a félelmek az újabb lezárásoktól. A nyugat-európai országok, főként a skandinávok sokkal közelebb vannak a normális állapotokhoz, mint az USA, ám visszatekintve két évre azt láthatjuk, hogy a járvány hullámzóan befolyásolta a részvényárfolyamokat. Amikor Európa szigorított, akkor az itteni árfolyamgörbék az amerikai alá kerültek és fordítva.

Barométer ágazat

Az ágazatok közül a vendéglátás, a szállásszolgáltatás, a turizmus működtek jó tőzsdei barométerként. Miután ezeket ütötte meg leginkább a járvány, számos hanyatlást és emelkedést produkáltak az elmúlt 18 hónapban. A legutolsó szánkázás arra utal, hogy a befektetők újra attól tartanak, hogy a járvány megszorongatja ezeket az ágazatokat a karácsonyi és az azt követő téli üdülési szezonban.

Mindez újra felveti az összes aktuális kérdést: jól kezelik-e az inflációt a jegybankok, mi legyen a beoltatlanokkal, meddig tart még a pandémia? A válaszok váratnak magukra, ám aki szeret kockáztatni, az megpróbálhatja kihasználni, hogy a helyzet bizonytalan – véli a Bloomberg publicistája. Az befektethet egy kerek összeget a nyitott kérdésekre adott válaszokra legjobban reagáló vendéglátás-turizmus ágazat részvényeibe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!