Trump arra reagálva nyilatkozott, hogy pénteken kiderült: bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában Michael Flynn nyugalmazott tábornok, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól - írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu.

Donald Trump a Fehér Házból távozva leszögezte a Flynn ügyéről őt faggató riportereknek: "egyáltalán nem volt összejátszás, nem volt összejátszás, nem volt összejátszás" kampánycsapata és orosz tisztségviselők között.

Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, amelynek keretében beismerte, hogy Trumpnak az elnöki teendők átvételéért felelős csapat egy magas rangú tisztviselője - és nem az elnök maga - utasította arra, hogy felvegye a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel tavaly decemberben, miután a milliárdos üzletembert elnökké választották.

Az ABC News azonban egy Flynnhez közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a volt tanácsadó hajlandó maga Donald Trump ellen is tanúskodni arról, hogy az amerikai elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal.

A Fehér Ház szerint az a tény, hogy Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója bűnösnek vallotta magát, csak a nyugalmazott tábornokra nézve terhelő. Maga Flynn közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik az állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával.

Flynnt kinevezése után alig 23 nappal mondatta le Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek - írta a portál.

A kép forrása: Nicholas Kamm/AFP.