Tump közölte: az Egyesült Államoknak is szüksége van határai biztonságának garantálására, és megismételte előző napi fenyegetését, miszerint ha a demokraták nem szavazzák meg az amerikai-mexikói határon építendő fal anyagi támogatását a kongresszusban, készen áll arra, hogy a kormány munkája leálljon.

Trump egyetért az olasz kormány migrációs politikájával és méltatta az olasz kormányfőt, aki - mint fogalmazott - "nagyon kemény álláspontot képvisel a határvédelem ügyében, olyan álláspontot, amelyet kevés ország, és őszintén szólva, szerintem neki van igaza".

QP | Quality Placement

A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten az amerikai elnök elmondta: elsősorban gazdasági és kereskedelmi témákat vitattak meg, köztük a tisztességtelen kereskedelem problémáit is.

Giuseppe Conte bejelentette: Donald Trumppal egyetértésben Olaszország nemzetközi konferenciát rendez Líbiáról, a líbiai helyzet stabilizálásáról. Líbiából indul útnak az észak-afrikai migránsok elsöprő többsége.

Donald Trump újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: szívesen találkozna az iráni elnökkel, nincsenek előfeltételei, de készen áll a találkozóra "bárkivel" az iráni vezetésből, ha erre jelzés érkezik Teheránból. "Nem tudom, vajon az irániak készen állnak-e egy ilyen találkozóra."

A két politikus szólt az Oroszország elleni szankciókról is. Giuseppe Conte hangsúlyozta: a szankciókat "nem lehet egyik pillanatról a másikra felszámolni", de reményét fejezte ki, hogy a büntető intézkedések nem sújtják a civil társadalmat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a római kormány kész a párbeszédre a moszkvaival.

Álláspontjához csatlakozott Donald Trump is, aki kijelentette: "a szankciók maradnak úgy, ahogy vannak" - írta az MTI.

A kép forrása: Hérika Martínez/AFP.