Kais Saied tunéziai elnök fölényesen nyert Tunézia alkotmányról tartott népszavazáson, amivel szinte korlátlan hatalomhoz jutott – írja a BBC. Saied ujjongó támogatói előtt szerepelt, miután az exit poll szerint a szavazók több mint 90 százaléka támogatta az elnököt.

Rendeleti kormányzás

A részvételi arány azonban csak 27,5 százalék volt, és a fő ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást. Az elnök ellenfelei szerint a változtatások csak arra szolgálnak, hogy megerősítsék Saied egy évvel ezelőtt magához ragadott hatalmát.

Saied szerint a részvételi arány - amelyet az ország választási bizottsága jelentett be - magasabb lett volna, ha két napon keresztül zajlott volna a szavazás. Azt ígérte, hogy Tunézia egy évtizedes politikai patthelyzet után új szakaszba lép. Ellenfelei azonban az alacsony részvételre hivatkoznak majd, amivel megtagadják a legitimitását az elnöknek, lévén az ország politikai irányát az autokrácia felé való aggasztó visszalépésnek tekintik.

Tunézia az arab tavasz szülőhelye lett, amikor 2011-ben megdöntötte hosszú ideig uralkodó uralkodóját, Zine al-Abidine Ben Alit. A népszavazás időpontját Saied elnök úgy választotta, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt drámai módon felfüggesztette a parlamentet és menesztette a kormányt. 

Azóta gyakorlatilag rendeleti kormányzás működik az országban.

Diktatúra jön?

Az új alkotmány, amely a 2014-ben, három évvel az arab tavasz után kidolgozott alkotmányt váltja fel, az államfő számára teljes végrehajtó hatalmat biztosítana, a hadsereg legfőbb parancsnoka lenne, és parlamenti jóváhagyás nélkül is kinevezhetne egy új kormányt.

Saied szerint az új alkotmányra azért van szükség, hogy megtörjön a politikai bénultság és a gazdasági hanyatlás.

Azt mondta, hogy reformjai a 2011-es forradalom szellemében történtek, és egy jobb jövőt fognak biztosítani. "A pénzünk és a vagyonunk óriási, az akaratunk pedig még nagyobb, hogy új Tunéziát és új köztársaságot építsünk, amely szakít a múlttal" - mondta az elnök a hétfő reggeli szavazás után. Számos kritikusa szerint ez visszavezetheti Tunéziát a diktatúrához.