Elkezdődött az állami támogatás kifizetése a turisztikai és vendéglátóipari cégeknek Romániában - írta a Maszol. A támogatás célja az ágazati szereplők részleges kártalanítása a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségekért. A cégek a 2020-as és a 2019-es árbevétel különbségének 20 százalékát igényelhették

A támogatások keretösszege 2,1 milliárd lej (157 milliárd forint, egy Puskás Stadion ára). Ebből egymilliárdot idén megkapnak a jogosultak, a fennmaradó 1,1 milliárdot pedig 2022 folyamán utalják. A támogatást nyolezer cég igényelte.

„Hogy mit csinálok a pénzzel? Félreteszem tartaléknak. Továbbra is gondban vagyunk, gondoljunk csak az októberben és novemberben történtekre, olyan volt, mint egy rémálom. Három hónapnál többre nem tudsz előre tervezni” –nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Radu Enache, a Continental Hotels tulajdonosa.Az idegenforgalmi üzletemberek elmondása szerint a legnagyobb kiadásaik a dolgozókkal vannak, akiket egyre nehezebb megtartani. Két éve a bérköltségek a kiadásoknak még csak 20 százalékát tették ki, jelenleg azonban már a 35-40 százalékát.

Kevésbé katasztrofális év

A szállodaipar számára az idei év jobb volt a katasztrofális tavalyinál, azonban az eredmények meg sem közelítik a 2019-eseket. „Ami a vendégéjszakákat illeti, azok száma 2019-ben körülbelül 30 millió volt. Ez tavaly 14,4 millióra csökkent, idén pedig 20 millió körül lesz” - nyilatkozta Călin Ile, a Romániai Szállodaipari Szövetség elnöke.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 50 százalékos után, idén 30 százalék körüli lesz a visszaesés. Az ágazati árbevétel 2019-ben 6,5 milliárd lej volt, ami tavaly 3,5 milliárd lejre csökkent. Ile becslései szerint idén 4,2-4,3 milliárd lej lesz a szállodaipar éves forgalma. Az árak idén nem változtak számottevő mértékben a tavalyiakhoz képest.

A szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője szerint 2021-ben az üdülő övezetekben, tehát a tengerparton, a hegyekben és a fürdőhelyeken működő hoteleknek ment a legjobban, míg a nagyvárosi szálláshelyek sokkal jobban megsínylették a járványt.