Gejsz augusztusban váltja a főtitkári poszton a nigériai Mohammed Sanusi Barkindót, aki két, hároméves cikluson át volt az OPEC főtitkára 2016 óta - írja a bejelentés nyomán az MTI.

Barkindo legjelentősebb eredménye a szervezet élén, hogy tető alá hozta a szervezeten kívüli olajkitermelő országokkal az OPEC+ paktumot, amelynek résztvevői a világ kőolajexportjának mintegy 45 százalékát állítják elő. Az OPEC szerint ez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány gazdasági válság közepette sikerült stabilizálni a kőolajpiacot.

Gejsz jelenleg a kuvaiti állami olajvállalat nemzetközi marketingért felelős vezérigazgató-helyettese.

A megválasztott főtitkár hétfőn a szaúdi al-Arabíja televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy szerinte a kőolaj iránti kereslet az év végéig visszaáll a járvány előtti szintre. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva pedig azt mondta, kulcsfontosságú fenntartani az OPEC+ paktumot, mert ez az egész iparág érdeke.

Az OPEC+ paktumnak kulcsszerepe volt abban, hogy a részes országok 2020 tavaszán rekordmértékben fogták vissza kitermelésüket, s így a járvány miatti válság okozta keresletcsökkenés ellenére stabilizálni tudták a kőolaj árát. A paktum értelmében a termelést fokozatosan állítják helyre; kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek és februárra várhatóan újabb kibocsátásbővítést jelentenek majd be.