Görögország törvényjavaslatba foglalja reformprogramját, hogy ezzel állhasson az eurótagállamokat képviselő szakértők elé a kormány és a donorok következő egyeztetésén - jelentette a Reuters athéni kormányzati forrásokra hivatkozva. Így akarják meggyőzni tárgyalópartnereiket arról, hogy komolyan gondolják terveiket. A görög vezetést szorítja az idő: májusban összesen 1,1 milliárd eurót kell törlesztenie az IMF-nek, ami új hitel nélkül nem fog menni.

A törvényjavaslattól azt várják, hogy aláhúzza a kormány szándékainak komolyságát, s ezzel kimozdítja a holtpontról a három hónapja egy helyben toporgó tárgyalásokat. Ez szándék komolyságát némileg megkérdőjelezi, hogy az új reformterv nem tartalmaz lényeges engedményeket azokhoz képest, amelyekkel Athén eddig előállt. Márpedig az egyeztetések azért nyúltak, mint a rétestészta, mert ezeket kevésnek tartják a donorok.

Reklám adó és egyebek

A törvénytervezetben részletezik a korrupció és az adóelkerülés visszaszorítását célzó intézkedéseket. Írásba foglalják az adóreform lépéseit, valamint a közigazgatás korszerűsítésével kapcsolatos javaslatokat. Ahogy azt már korábban is kiszivárogtatták, megadóztatják a tévécsatorna-üzemeltetési licenceket és a tévéreklámokat - fecsegték ki a hírügynökségnek az ügyhöz közel álló források.

Új ötlet, hogy a görög szigetekre látogató turistáknak bankkártyával kell fizetniük minden 70 eurónál (21000 forint) magasabb kiadásukat. A kormány ezzel akarja visszaszorítani a számla nélküli üzletelést, azaz az adóelkerülést, ami Görögországban népi sport. Az egyik fecsegő tisztviselő szerint elállnának a minimálbér emelésének tervétől, amit ugyan a radikális baloldali Sziriza megígért a szavazóknak a januári parlamenti választás előtt, ám a hitelezők szerint nem jó ötlet, ha a szügyig eladósodott állam újabb kiadásokba veri magát.

A munkaügyi miniszter helyettese ugyanakkor leszögezte, hogy semmiképpen sem csökkentik a nyugdíjakat, amit szintén felvetettek a donorok. A kormány még a háromnapos ünnep előtt el akarja fogadni a törvénytervezetet.

Levegő

Az Európai Központi Bank (ECB) adott egy újabb lélegzetvételnyi levegőt a görög pénzügyi rendszernek - derült ki a Bloomberg cikkéből. A bank szerdán 1,4 milliárd euróval, 76,9 milliárd euróra emelte az athéni központi bank úgynevezett ELA hitelkeretét, amelyből euróval láthatja el a kereskedelmi bankokat. Ez az utolsó hivatalos forrás, amelyből a pénzintézetek hozzájuthatnak a közös európai valutához. Az ECB egy ideje nagyon kis összegekkel emeli ezt a keretet - a múlt héten 1,5 milliárd euróval vitték feljebb a plafont.

A görög központi bank adatai szerint márciusban 1,9 milliárd euróval, 138,6 milliárd euróra csökkent a pénzügyi szektorban őrzött betétek állománya. Ez a legalacsonyabb szint 2005 januárja óta - és áprilisban is folytatódott a betétkivonás. Az országuk csődjétől tartó görögök azóta mentik a pénzüket a számláikról, amióta tavaly december elején kiderült, hogy január végén előrehozott parlamenti választások lesznek az országban, amelyen a korábbi hitelprogramot ellenző párt győzhet. Négy hónap alatt 26 milliárd euró távozott a bankokból, ami a teljes betétállomány 16 százaléka.