Igor Matovic szlovák miniszterelnök vasárnap este a köztelevízióban mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek az újabb országos mintavétel lebonyolításában, ami január 18-ától január 26-ig, kilenc napon keresztül tart és amelynek a célja, hogy a lehető legtöbb fertőzött személyt kiszűrjék, és felszámolják az országban a koronavírus gócpontjait.

Ennek keretében eddig több mint 20 ezer pozitív esetet szűrtek ki országszerte. "Az elkövetkező napokban, egészen kedd estig arra számítunk, hogy 2 millió 700 ezren részt vesznek a tesztelésen és körülbelül 30 ezer lesz a fertőzöttek száma" - mondta az InfoRádió tudósítása szerint a miniszterelnök.

Két új gócpontot találtak

Az országos szűrővizsgálatnak köszönhetően fény derült a járvány két új gócpontjára is. Az egyik Dunaszerdahelyen található, ahol város peremén élő roma közösség mintegy 24 százalékáról derült ki, hogy fertőzött. Az önkormányzat hírportálja szerint az ott tesztelt 172 lakosból 41 eredménye lett pozitív. A regionális tisztiorvos ezért azonnali hatállyal karantént rendelt el, s mivel a városi rendőrök között is megjelent a fertőzés, így vasárnaptól katonák és rendőrök őrzik a roma közösséget. Az érintettek ellátásáról az önkormányzat gondoskodik - közölte Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

A másik gócpont a Nagyrőcei járás, ahol tavaly novemberben a tömeges tesztelés első körében még a legalacsonyabb volt a fertőzöttek száma országos viszonylatban.

A kedden záródó általános tesztelést követően szerdától negatív tesztre lesz szükségük az embereknek, ha a munkahelyükre, orvoshoz vagy a természetbe szeretnének menni. Egy hét múlva pedig folytatódik a szűrés abban a több mint harminc járásban, amelyben a legrosszabb eredmény születik.