Oroszországnak sikerült Kína segítségével megkerülnie a nyugati szankciókat. Az ázsiai ország segítségével nemcsak a szükséges hitelt, de a berendezések szállítását is biztosították a cseppfolyósított gáz (lng) kereskedelmére indított Jamal-projekthez.

A szibériai félszigeten épülő földgáz-cseppfolyósító üzem évente 5,5 millió tonna lng-t fog előállítani. A szükséges berendezések 80 százalékát hét kínai és három indonéziai hajógyár állítja elő.

A Yamal LNG projekt részvényesei a független orosz Novatek (50,1 százalék), a francia Total (20 százalék), a kínai CNPC (20 százalék) és az ugyancsak kínai Silk Road Fund (9,9 százalék).

A pénzügyi hátteret kínai pénzintézetek több mint 12 milliárd dolláros hitele biztosítja, amivel a Novateknek biztosítja a 18-19 milliárdos teljes külső hiteligény nagyját. Az erről folytatott tárgyalások több hónap után vezettek eredményre, mivel az orosz cégek nyugati hitelfelvételét megnehezítő nyugati szankciók megkötötték a Novatek kezét.

A cég legnagyobb tulajdonosa Gennagyij Timcsenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja. Nyilván ez tette lehetővé, hogy a projekt már korábban megkapjon egy 150 milliárd rubeles (2,3 milliárd dollár) orosz állami kölcsönt és egy 3,6 milliárd eurós hitelt az ugyancsak az állam által ellenőrzött Szberbanktól és Gazprombanktól.