David Malpass, a Világbank elnöke szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén elmondta, hogy a csoport továbbra is támogatni fogja az ukrán népet és gazdaságot a rövid és hosszú távú finanszírozási igények kielégítésére. A bejelentés szerint mintegy 350 millió dolláros gyorssegélyt kaphat az ország.

A vezetők akkor találkoztak Münchenben, amikor az orosz stratégiai nukleáris erők Vlagyimir Putyin elnök felügyelete alatt gyakorlatot tartottak, Washington pedig azzal vádolta az ukrán határ közelében állomásozó orosz csapatokat, hogy invázióra készülnek - emlékeztet a Reuters.

A Világbank kezdeti pénzeszközeit további költségvetési támogatás és további reformok követnék, többek között az energetika és az éghajlatvédelem területén - áll a közleményben. Malpass és Zelenszkij egy Ukrajnának szánt projektcsomagról is tárgyaltak, többek között az energiahatékonyságról, az infrastruktúrafejlesztésről, valamint a kelet-ukrajnai gazdasági és a munkalehetőségek megerősítéséről.

Hétfőn a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap közölte, hogy az esetleges orosz invázióval kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette ideiglenesen néhány munkatársuk elhagyta Ukrajnát, de az országnak nyújtott hitelek és támogatások nem álltak le.

Az elmúlt évben a Világbank több olyan országban, köztük Mianmarban és Szudánban, ahol puccsot hajtottak végre, felfüggesztette tevékenységét.

Zelenszkij a világ országaitól támogatást és segítséget kért szombaton.