A zaporizzsjai atomerőmű "fizikai integritását megsértették" – ezt a megállapítást tette Rafael Grossi, az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) igazgatója, illetve a kíséretében lévő szakértői csapat. A küldöttség a helyszínen igyekszik felmérni, milyen károkat okozott a háború a robusztus kinézete ellenére kényes létesítményben - derül ki a Guardian híréből.

Az erőművet a háború első napjaiban elfoglalta az orosz hadsereg, azóta az ukrán személyzet orosz irányítás alatt üzemelteti a létesítményt. Az utóbbi hetekben egyre durvább harcok dúlnak körülötte, és mindkét fél a másikat vádolja azzal, hogy célpontnak tekinti az erőművet. Az létesítményből és környezetéből egy komoly sérülés esetén súlyos sugárszennyezést okozó anyagok szabadulhatnak ki.

Némi nyugalom

Grossi riportereknek nyilatkozva azt is elmondta, hogy bár továbbra is aggasztónak tartja az erőmű helyzetét, a körülmények a nemzetközi ellenőri csapat jelenlétével némileg megnyugtatóbbá váltak. Vizsgálatuk során egyébként két-három esetben tisztán hallották a nehézfegyverek, ágyúk és gépfegyverek hangját.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő azzal vádolta az orosz katonaságot, hogy a létesítmény közelében lévő Enerhodar városában hazudtak az IAEA képviselőinek az erőmű körül történt eseményekről. Grossi elmondása szerint szakértői csapatának tagjai háromtól öt órát töltöttek az erőműben, és módjuk volt bejárni annak minden részét. A hét végéig maradnak a helyszínen, majd elfogulatlan, technikai jelentést készítenek a látottakról.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy szeretnék, ha az IAEA kétfős stábja folyamatosan az atomerőműben tartózkodna. Ez egyfajta független, nemzetközi ellenőrzés biztosítana a létesítményben. Az IAEA 65 éves történetében egyébként ez volt az első olyan ellenőrzési misszió, amikor a szakértők egy háborús frontvonalat átlépve jutottak el Ukrajnából az orosz megszállás alatt lévő ukrán területre.

Nem kímélik egymást

Úgy tűnik, Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere nem akart adósa maradni Zelenszkijnek abban, hogy a legkeményebb vádakkal illessék egymást - derül ki a Reuters tudósításából. Az ukrán államfő korábban azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy mintegy terroristaként zsarolásra használja az atomerőművet, azzal fenyegetve, hogy olyan kárt tesz benne, aminek nyomán óriási ukrán területeket szennyeződhetnek be.

Sojgu most az ukrán hadsereget vádolta azzal, hogy tüzérséggel lövi a létesítményt, amivel felidézi egy nukleáris katasztrófa rémséges lehetőségét. Ez szerinte "nukleráis terrorizmus". Visszautasította, azt a kijevi vádat, hogy az orosz hadsereg nehézfegyvereket telepített volna az atomerőmű környezetébe. Reméli, hogy az IAEA jelentése majd megerősíti ezt.

Az orosz védelmi miniszter állítása szerint az ukránok 120 ágyúlövedékkel és 16 kamikaze drónnal támadták a létesítményt az elmúlt hat hétben. Szerinte az USA és az EU bátorítja ezt a fajta őrült viselkedést.