Az Észak-atlanti Szerződés (NATO) országainak tisztviselői szerint – akik névtelen nyilatkoztak a Bloombergnek – azt mondták, egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy Moszkva piszkos bombát robbantana Ukrajnában, vagy gátak felrobbantására készülnek. Azonban az ilyen lépések valószínűsége egyre nagyobb, ahogy a harctéren az orosz alakulatok kudarcot vallanak. Az amerikai és az európai védelmi miniszterek vasárnap ritka telefonos körbeszélgetés keretében visszautasították Szergej Sojgu orosz kollégájuk azon állításait, miszerint Kijev készülne egy radioaktív anyaggal szennyezett robbanófegyver bevetésére.

Ehelyett Ukrajna szövetségesei úgy vélik, hogy a Kreml az ilyen elképzelhetetlen fegyverekről szóló beszéddel – az ország polgári energiahálózatát ért csapásokkal együtt – rá akar ijeszteni az európai országokra és az Egyesült Államokra, hogy csökkentsék a Kijevnek nyújtott fegyver- és egyéb támogatásokat. A megfélemlítési kampány eddig nem vált be.

Az orosz vereségek egyre kisebb mozgásteret hagynak Putyinnak

Mivel Vlagyimir Putyin háborúja a kilencedik hónapjába lép, és csapatai folyamatosan területet veszítenek Ukrajnában – a múlt hónapban az orosz elnök azt állította, hogy négy területet is annektál Oroszország, és fogadkozott, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megvédik ezeket –, a Kremlnek kevés lehetősége van az ukrán hadsereg előretörésének megállítására. A Putyin által behívott 300 000 tartalékosnak hetekre vagy hónapokra lesz szüksége a kiképzéshez, és az Oroszország által az utóbbi időben Ukrajna polgári infrastruktúrájának célba vételére használt rakéták készletei fogyóban vannak a nyugati hírszerzési jelentések szerint.

„Nem tudnak elég gyorsan fegyvereket gyártani ahhoz, hogy lépést tartsanak azzal, amit a Nyugat ad Ukrajnának, így ez egy üzenet a Nyugatnak: ne szórakozzanak tovább Ukrajnában, különben a dolgok nagyon rosszra fordulnak” – értékelték a Bloomberg katonai forrásai.

Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Franciaország eszkalációs ürügyként utasította el Sojgu állításait, miszerint Kijev piszkos bombát tervez bevetni, amely hagyományos robbanóanyagot és radioaktív anyagot kombinálhatna a saját területén egy hamis zászlós művelet részeként. Ehelyett épp arra számítanak, hogy akár maga Oroszország készülhet ilyesmire. 

Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter.
Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter.

Miközben Oroszország nyilvános fenyegetései, miszerint taktikai nukleáris fegyvereket vethet be, félelmet keltettek, a NATO-államok tisztviselői azt mondták, hogy nem láttak semmi olyan árulkodó előkészületet, amely normális esetben megelőzné ezt. Nyugati tisztviselők a Sojgu-telefonbeszélgetések után azt mondták, hogy továbbra is úgy vélik, hogy a nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazásának valószínűsége alacsony. Oroszország rendszeresen megalapozatlan vádakat fogalmazott meg Ukrajna állítólagos eszkalációs terveiről.

Az oroszok a nyugati fegyverszállítmányok ellen kampányolhatnak

A Kremlnek még mindig van egy sor olyan lehetősége az eszkalációra, a nukleáris fegyverek kivételével, amelyekhez valószínűleg először fordulna a szakértők szerint. Ezek között szerepelhet a Kakovka vízerőmű elleni támadás, amely hatalmas áradásokat okozna a folyásirányban, és potenciálisan veszélyeztetné Zaporizzsjában az ukrán atomerőmű hűtővízellátását.

Eddig az orosz fenyegetések – amióta az ukrán erők augusztusban megkezdték nagy területrészek visszafoglalását – nem lassították a fegyverek szállítását Kijevnek. Ukrajna azonban még mindig nem kap meg minden olyan fegyvert, amelyet kér, mivel az országok vonakodnak nagy hatótávolságú rakétákat, valamint modern harckocsikat szállítani, mert félnek attól, hogy ez további eszkalációt váltana ki.

Mivel Oroszország nem tudja visszafordítani Ukrajna előrenyomulását a frontvonalakon, az elmúlt hetekben kritikus infrastruktúrát vett célba Ukrajnában, hogy terrorizálja a civileket és Európába irányuló menekülthullámot ösztönözzön, ami gyengítheti a szövetségesek támogatását - mondták ukrán és európai tisztviselők. 

A kijevi csapatok nem tudták megismételni a hadjárat korai, átütő sikereit, bár tovább nyomulnak előre. A látszólagos lassúság egy része szándékos volt. Az ukrán erők óvatosan mozognak a déli Herszon közelében, és igyekeznek elkerülni egy olyan csatát, amely elpusztítja a várost, mint az, amely Mariupolt romba döntötte. A tél beállta is valószínűleg megnehezíti a harcokat egyes területeken, korlátozva a látási viszonyokat és a mobilitást. Az USA és Európa által szállított fejlett fegyverek, valamint a hideg időjárási felszerelés mégis előnyhöz juttathatják az ukrán erőket a hidegben Oroszország kevésbé jól felszerelt hadseregével szemben. Mindez pedig kiprovokálhat Vlagyimir Putyin orosz elnöktől egy kétségbeesett lépést.