Az ilyen repülőgépek kiszolgálása a világ bármely pontján - beleértve Oroszországon belül is - súlyos bírságokat - esetleg börtönt - vonhat maga után.

A listán orosz légitársaságok, köztük az Aeroflot által üzemeltetett repülőgépek szerepelnek, de van rajta egy Gulfstream is, amely a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosáé. Abramovics egyike volt annak a hét oligarchának, akiket a brit kormány a hónap elején szankciókkal sújtott az ukrajnai háború miatt - írja a lap.

A kereskedelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a felsorolt repülőgépek bármelyikének üzemanyag-utántöltése, karbantartása vagy javítása - valamint a pótalkatrészek szállítása - sérti az amerikai exportellenőrzést.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter azt mondta, nem hagyják, hogy orosz és fehérorosz oligarchák büntetlenül utazhassanak.

A szabályozás minden olyan repülőgépre vonatkozik, amely több mint 25 százalékban amerikai eredetű, és amelyet február 24-e, Oroszország ukrajnai inváziójának napja után újraexportáltak Oroszországba.

Az Egyesült Államok, Kanada és európai szövetségesei már megtiltották az orosz repülőgépeknek, hogy a légterükben közlekedjenek, így az orosz légitársaságok kénytelenek voltak nagyrészt felhagyni nemzetközi útvonalaikkal.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.