Az Európai Unió vezető testületei kifutnak az időből, hogy megállapodjanak a magyar kormánnyal az uniós helyreállítási alap forrásainak átutalásáról - jelentette a Bloomberg. A jogállamisági vita azzal fenyeget, hogy az EU nem tud dönteni olyan kritikus ügyekről, mint az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás.

Az Európai Bizottság nem fogja következő, november 22-ei ülésének napirendjére tűzni a magyar kormány befektetési tervét és a jogszolgáltatás függetlenségének garantálására hivatott reformcsomagját, ahogy azt korábban tervezték - tudta meg az amerikai hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokból.

Ha a bizottság döntése csúszik, akárcsak egy héttel, akkor nem marad idejük az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek, hogy felkészüljenek a saját javaslatuk megtételére ebben az ügyben december 6-ai ülésükön. Eközben az EU állam- és kormányfőinek az év vége előtt dönteniük kellene arról, hogy Budapest mennyit kap az unió helyreállítási alapjából. Ennek a forrásnak a 70 százaléka is elveszhet, ami 4,1 milliárd eurós veszteséget jelentene Magyarországnak.

Hezitáló tagállamok

Európai diplomaták azt mondták a Bloombergnek, hogy egyes uniós tagállamok, köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia jelezték: időre van szükségük, hogy értékeljék a magyar reformterveket, és ezzel kapcsolatban előzetesen belső döntéshozatali eljárásokat is le kell folytatniuk.

Ugyanezek a tisztviselők arra is figyelmeztetnek, hogy nehéz lesz elválasztani a magyar kormány helyreállítási tervét olyan egyéb uniós javaslatoktól, mint amilyen az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatási csomag, illetve az világszintű minimális vállalati nyereségadó ügye. Mindkét kérdésben jelenleg magyar vétó akadályozza a döntéshozatalt.

Ukrajnának pénzhez kell jutnia

A pénzügyminiszerek tanácsa december 6-án várhatóan elfogadja a Kijevnek szánt támogatást, amire nagyon nagy szüksége van az orosz agresszió miatt súlyos gazdasági helyzetben lévő országnak. A magyar tervek értékelésének csúszása veszélyezteti, hogy ez pénz már januárban eljusson az ukránokhoz, mert Budapest vélhetően e nélkül nem változtatja meg vétóját. Brüsszelben azt akarják, hogy a magyar kormány járuljon hozzá az Ukrajnának szánt támogatáshoz, mert az ügy nem tűr halasztást.

Egyes uniós bennfentesek arra számítanak, hogy az EU elfogadja a magyar terveket, ami megnyitja az utat ahhoz, hogy a budapesti kormány hozzáférjen 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz, és cserébe ne akadályozza a Kijevnek szánt támogatás elfogadását. Ugyanakkor ez visszatetszést fog kelteni a magyar rezsim bírálóinak körében, elsősorban a az Európai Parlamentben.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.