Borogyanka szellemvárossá vált, a romok alatt több tucatnyi áldozat lehet. Az emberek üres lőszeres ládákból szereznek fát, hogy tüzet gyújtsanak, és ételt főzzenek. Nincs hová menniük, azt mondják, megvárják, mi történik az elkövetkező hetekben - írja az Euronews.

Bucsa lakói szombaton is hosszú sorokban várakoztak élelmiszerért. A helyi egyház naponta több száz embernek ad meleg ételt több mint egy hete, amióta az orosz csapatok kivonultak a városból. Sok civilt kitelepítettek az invázió miatt, a városban maradtak többsége idős.

Újabb offenzíva

Az ország keleti részén fekvő Barvinkove városában az ukrán területvédelmi erők katonái megerősítik állásaikat a várható orosz offenzíva előtt. Oroszország hat héttel az invázió kezdete után Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja támadásait. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó szombat este közölte, hogy az orosz támadások következtében öt civil vesztette életét és öten megsebesültek.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szombat este közölte, hogy ismét orosz találat ért Rubizsne településen egy salétromsav-tárolót. Felszólította a település lakóit, hogy maradjanak otthonaikban vagy az óvóhelyeken, a levegőben terjedő egészségkárosító gáz miatt tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat. Az általa közzétett videón sűrű, vöröses felhőt lehet látni. Az oroszbarát szeparatisták ugyanakkor azt állították, hogy ukrán kormányerők felelősek a vegyi üzemben keletkezett találatért.

A vasútállomáson történt mészárlás után az emberek kisbuszokkal hagyják el Kramatorszk városát az ukrán hadsereggel kapcsolatban álló önkéntes sofőrök kíséretében. Ez segít abban, hogy a legbiztonságosabb útvonalat válasszák.

Mariupolt szinte teljesen elpusztította az orosz haderő, ennek ellenére az ukrán csapatok nem hajlandók feladni a kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötővárost. Az orosz ágyúzások miatt többször is sikertelenül próbáltak meg humanitárius folyosót nyitni.