Sokan azt mondják, hogy a háború gazdasági és politikai következményeitől való félelem és az a kilátás, hogy a férfiakat Ukrajnába küldhetik harcolni volt az elsődleges oka annak, hogy úgy döntöttek, mindent hátrahagynak és külföldre utaznak - Írja a lap.

Az egyre több, Oroszországot sújtó, bénító szankció miatt azonban nem sok úti cél közül választhatnak, mivel több nyugati ország leállította a vízumkiadást az orosz állampolgároknak, és a légi összeköttetés is megszűnt ezekkel az államokkal.

Az oroszok olyan országokba mennek, ahová nem kell vízum, például a volt szovjet tagköztársaságokba, Örményországba, Georgiába és Kirgizisztánba.

Törökország fenntartotta a közvetlen légi járatokat és nem kér vízumot. A jelentős orosz ajkú közösség miatt ez az egyik legkedveltebb célpont. Azok, akiknek több pénzük van, az Egyesült Arab Emírségekbe távoztak.

Sok új orosz kivándorló mondta a Szabad Európának, hogy csak néhány napjuk, sőt akár órájuk volt, hogy meghozzák ezt az életüket megváltoztató döntést.

A középosztályt sújtja a háború

Az oroszok – főként a középosztálybeliek – új valóságra ébredtek, amely megfosztja őket az életmódtól, amelyhez az elmúlt években hozzászoktak.

Az új szankciók többek között utazási korlátozást, a nyugati cégek Oroszországból való kivonulását, valamint a főbb bank- és hitelkártyák felfüggesztését jelentik.

A rubel azonnal leértékelődött, több tízezren veszítették el egyik napról a másikra a munkájukat, miután a nyugati üzletek vagy cégek bezártak.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.