Romániának sem Oroszország, sem Ukrajna nem kiemelt fontosságú külkereskedelmi partnere, így a két ország konfliktusa nem fekteti két vállra a az ország gazdaságát - írja a Maszol. A román export 18. legnagyobb célországa Oroszország, 2020-ban az orosz piacra irányuló kivitel értéke mindössze 820 millió euró volt, míg 2019-ben egymilliárd. Eközben a legnagyobb külkereskedelmi partner Németországba 15,5 milliárd euró értékben exportáltak a romániai vállalatok 2019-ben, 2020-ban pedig 14,1 milliárd euró értékben.

A romániai külkereskedelmi mérleg Oroszország viszonylatában deficites, 2020-ban nagyjából egymilliárd euró volt. 2021-ben minden bizonnyal nagyobb volt a deficit, lévén hogy a fő importáru a földgáz, amelyből többet és drágábban vásároltak a romániai fogyasztók. Románia egyre nagyobb mértékben függ az orosz gáztól, a belföldi kitermelés ugyanis folyamatosan csökken. Ugyanakkor az orosz gazdaságnak létfontosságúak a gázexportból származó bevételek, ezért kizárt, hogy elzárná a csapokat Európa felé, miközben fegyverként használhatja az árat.

Erre már célzott is Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsa elnökhelyettese, aki, az északi áramlat 2. földgázvezeték üzembe helyezési folyamatának leállítására reagálva egy Twitter-üzenetben azt írta: „Üdvözöljük a szép új világban, ahol az európaiak hamarosan 2000 eurót fognak fizetni 1000 köbméter földgázért.”

Ez csillagászati ár, figyelembe véve, hogy az ősz folyamán Románia 600 dollár körüli árat fizetett 1000 köbméter gázért. Florin Pogonaru, a Romániai Üzletemberek Egyesületének (AOAR) elnöke biztos benne, hogy az Oroszországgal való konfliktus az energia további drágulását vonja maga után, a középtávú pozitív hatása pedig az lesz, hogy felgyorsítja a megújuló forrásokra való átállást.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.