Etiópia aszály által leginkább sújtott régióiban a gyermekházasságok száma egy év alatt több mint kétszeresére nőtt - közölte az UNICEF. Az etiópiai, kenyai és szomáliai válság hatásai miatt az iskolából való kimaradás veszélyének kitett gyermekek száma három hónap alatt megháromszorozódott, és elérte a 3,3 milliót - idézi a szervezetet az osztrák közszolgálati televízió portálja.

A mintegy 115 millió lakosú Etiópia mindeközben az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszályával küzd, és nem csillapodik a súlyosan alultáplált gyermekek aránya sem.

Az UNICEF legfrissebb jelentése szerint a régióban több mint 1,8 millió gyermek életveszélyesen alultáplált, ezért sok családnak nehéz döntéseket kell meghozniuk a túlélés érdekében.

Egyre több szülő vagy gondviselő adja férjhez a lányokat, hogy ők biztosítsák a hozományt. A pénzt a család többi tagjának élelmezésére vagy a menyasszony jobb módú háztartásba való bekerülésének elősegítésére fordítják.

Andy Brooks, az UNICEF kelet- és dél-afrikai gyermekvédelmi tanácsadója szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy 12 éves lányokat adnak férjhez több mint ötször idősebb férfiakhoz.