Az amerikai first lady a román államfő feleségével, Carmen Iohannisszal együtt látogatta meg az egyik bukaresti általános iskolát, ahol két osztályteremben zajlanak foglalkozások az ukrán menekült gyermekek számára. Egyikben óvodáskorú és alsó tagozatos kisiskolások, a másikban a nagyobb gyermekek végeznek különböző tevékenységeket egy-egy román és ukrán pedagógus felügyelete mellett.

Jill Biden és Carmen Iohannis olyan ukrán édesanyákkal is beszélgetett, akik - hozzájuk hasonlóan - maguk is pedagógusok és kezdeményező szerepet vállaltak a menekült gyermekek iskolai foglalkoztatásnak, további oktatásának megszervezésében - írta az Agerpres hírügynökség beszámolója nyomán az MTI.

A csaknem félórás beszélgetésről a román elnöki hivatal közösségi oldalán tett közzé videofelvételt. Jill Biden csodálatosnak nevezte az ukrán anyák gyermekeikért vállalt küzdelmét, valamint azt a szolidaritást, amellyel a román emberek otthonaikba fogadták és segítik őket. Carmen Iohannis megköszönte az amerikai first lady látogatását, rámutatva, hogy ebben a feszült helyzetben - a menekülteknek és segítőiknek is - fontos üzenet, hogy számíthatnak az Egyesült Államok támogatására.

Jill Biden péntek délután érkezett Romániába. Először a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot kereste fel, ahol amerikai és más országokból Romániába érkezett NATO-katonákkal találkozott, majd este Bukarestbe utazott. Jill Biden azért jött Romániába, hogy felhívja a figyelmet az Egyesült Államok ukrán menekültek iránti elkötelezettségére - írta az Agerpres.

A First lady szombat este Szlovákiába utazik. Európába érkezése előtt Twitter-üzenetben tudatta: azért látogat Romániába és Szlovákiába, hogy az Amerikában most vasárnap ünnepelt Anyák napját ukrán anyák és gyermekek körében töltse, akik a háború miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból. Amerikai katonákkal is találkozik, és meg akarja köszönni a szomszédos országoknak és segélymunkásoknak azt a támogatást, amelyet az ukrajnai menekülteknek nyújtanak.