Donald Trump maga, ahogy a hozzá most is lojális szenátorok és képviselők az alkotmányos szabályok szerint tiltakozást fogalmaznak meg, rendszerint a Biden győzelmét hozó államok elektori szavazatinak megszámolása ellen.

Ilyenkor az ülés feloszlik, megvitatják a tiltakozást, utána megszavazzák, és mennek tovább.

A republikánusok előre bejelentették, hogy ezt többször el fogják játszani, amitől az egész művelet több órára fog nyúlni, akár egész éjszak ott lesznek.

Donald Trump mindettől azt reméli, hogy valahogy mégis ő lesz az elnök, miután kitartott amellett, hogy csalással győzték le, sőt, olyat is mondott a napokban, hogy igazából minden államban ő nyert.

Különösen nehéz helyzetben van Mike Pence alelnök. Pence végig maximálisan lojális volt Trumphoz, most viszont a házirend szerint ő a levezető elnöke a számlálásnak. Trump nyomást helyezett rá, hogy ebben a minőségében önhatalmúlag nyerje meg Trumpnak a választást.

A követelés jogilag abszurd, és Pence is elutasította, hogy lenne hatalma, hogy saját hatáskörében megfordítsa a választás eredményét.

Trump közben hosszasan beszélt az ország minden tájáról összejött híveihez, utána pedig menetet szerveznek. Egyelőre békés a tüntetés, de korábbi estéken már voltak összecsapások is.

A tüntetők megszállták a Capitolium lépcsőjét, egyelőre békések a tüntetők, de nagyon feszült a helyzet, a rendőrök közben több gyanús csomagot találtak, ami miatt lezárásokra volt szükség.