Joe Biden bejelentette, hogy megkezdte az elnöki munkájának előszítését, miután magyar idő szerint péntek éjjelre az összes csatatér államban átvette a vezetést Donald Trump republikánus elnökkel szemben, és a későn leadott levélszavazatok feldolgozásával a demokrata jelölt előnye csak növekszik.

Hivatalosan még nincsenek végeredmények, ennek megfelelően Biden a CNN becslése szerint 253:213-ra vezet a megszerzett elektori szavazatok terén. Biden viszont már megszerezte a vezetést Pennsylvania államban ahol hosszú ideig Trump vezetett. Bidennek Pennsylvania 20 elektora már megadja a kellő löketet, hogy megugorja szükséges 270-es számot, miközben Trumpnak garantált a vereség ha nem viszi az államot.

Közben továbbra is zajlik a szavazatszámlálás. Georgia eredménye annyira szoros, hogy újraszámlálás lesz, Nevada még várja a külföldön leadott szavazatokat. A helyzetet színesítik az olyan esetek, amikor az egyik nevadai körzetben összekeverik, hogy 50 vagy 30 ezer szavazatot kell még feldolgozni, mert valaki elfelejti, hogy két oldalas a szavazólapok és külön voksnak számítja be őket előzetesen.

Trump közben több államban pereket indított a választás napja után leadott szavazatok törlése érdekében, lévén az aznapi állás szerint ő nyerné az elnökválasztást.

Biden azt mondta, hogy nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására. A járvány egyre aggasztóbb méreteket ölt, már több mint 240 ezer amerikai halt meg, és a gazdasági talpra állás is lassul. "Nincs több elvesztegetni való időnk a pártcsatározásokra" - jelentette ki a politikus.

Szavai szerint megpróbál hidat építeni az ország megosztottság fölött, és arra kérte az amerikaiakat, hogy "emelkedjenek felül a haragjukon" és fogjanak össze - írta az MTI.

El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól. A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor.

Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Kathy Boockvar, a Pennsylvania államban a választási eljárásért is felelős - demokrata párti - tisztségviselő szerint olyan kevés (a CNN szerint nagyjából négyezer) szavazatról van szó, hogy az érdemben aligha befolyásolja a végeredményt.

A Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák. A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban a keddi elnökválasztás után.