129,2 pontra emelkedett a fogyasztói bizalmi index a márciusi 124,2 pontról. Elemzők enyhén javuló mutatóra, 126,0 pontra számítottak áprilisról.

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója a márciusi 163 pontról 168,3 pontra nőtt. A következő fél évre vonatkozó várakozási alindex 98,3 pontról 103 pontra emelkedett áprilisban. Mindkét mutató értéke közel áll az utóbbi egy évtized rekordjaihoz.

A fogyasztói bizalom tavaly októberben 18 éves csúcsra emelkedett, és az amerikaiak továbbra is kedvezően ítélik meg a gazdasági helyzetet, bár tavaly őszhöz képest némileg csökkent optimizmusuk.

Minden ok megvan arra, hogy a bizalom szintje magas maradjon. A részvényárfolyamok rekordmagasak, a kamatok és az infláció alacsony, miközben a bérek emelkedésének üteme közel tízéves csúcsra gyorsult. Összességében a fogyasztók arra számítanak, hogy a gazdaság a nyári hónapokban is stabilan növekszik - mutatott rá Lynn Franco, a Conference Board igazgatója.

A Conference Board minden hónap utolsó keddjén közölt indexe - a Michigan egyetem hangulatindexével együtt - a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyi fogyasztás az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 70 százalékát adja.