Franciaország és az Európai Unió készek felvenni harcot, készek keményen válaszolni az Egyesült Államok által kivetendő újabb védővámokra - írja a Reuters több francia kormánytagra hivatkozva.

Donald Trump amerikai elnök Brazília és Argentína után ezúttal Franciaországot vette célba, 100 százalékos büntetővámot vetne ki 2,4 milliárd dollár értékű francia exportra. Ez olyan hagyományosan francia termékeket érintene, mint a pezsgő, a sajtok, vagy a táskák.

Trump a lépést válasznak szánja a Franciaországban bevezetett digitális szolgáltatásokat érintő adóra, ami kellemetlenül érint több technológia óriást, mint a Google anyacégét, a Facebookot, vagy az Amazont.

Elkezdték mások termékeit adóztatni, úgyhogy mi is megadóztatjuk őket

- mondta Trump újságíróknak a Londonban zajló NATO találkozón.

Az amerikai terv "elfogadhatatlan" Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint, aki kijelentette, hogy az újabb amerikai szankciók esetén az Európai Unió kész a "riposztra". Más kormányzati tisztviselők is úgy nyilatkoztak, hogy készek "harciasan" fellépni, Franciaország nem fog engedni az adóztatásból.

A rendszer értelmében a Franciaországban technológia szolgáltatásokból legalább 25 millió euró, illetve világszerte 750 millió árbevétellel rendelkező cégekre ró ki egy 3 százalékos többletterhet. Az amerikai álláspont szerint ez a gyakorlat szembemegy a nemzetközi adóztatási elvekkel.

A válaszként belengetett védővám több, hagyományos francia iparágat kellemetlenül érintene. Több luxusterméket előállító vállalatot már a hongkongi helyzet is megviselte, ezt csak tetézné az amerikai büntetés. Mindez meglátszik a vállalatok beesett részvényárfolyamán.

Mindebből úgy látszik, Emmanuel Macron francia elnök lenne a legfontosabb alakja Trump védővámokra alapuló kereskedelmi háborújának európai frontvonalán.

Novemberben Macron a NATO "agyhaláláról" beszélt a sajtóban, nyilván az USA-ra célozva, illetve arra, hogy a legnagyobb haderővel bíró tagállam kihátrálna több katonai kötelezettségéből, miközben a szervezetet élesen kritizálta, amiért a többi tagállam nem költ eleget védelmi célokra.

A jelenleg zajló NATO egyeztetéseken Trump külön kikelt Macron "rendkívül tiszteletlen" és "undok" szavai ellen. Elmondása szerint az USA-nak nincsenek nézeteltérései NATO szövetségeseivel, ez alól Franciaország az egyedüli kivétel.