Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett, az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) évesítve 2,1 százalékkal bővült október-decemberben. Az adat nem változott az első becsléshez képest, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A harmadik negyedévben ugyancsak 2,1 százalékos, a második negyedévben 2,0 százalékos, az első negyedévben pedig 3,1 százalékos volt a növekedés évesített üteme.

Tavaly október-decemberben a reál GDP növekedését a háztartások és a szövetségi kormány kiadásai, az export, a lakásépítési beruházások, valamint az állami és a helyi kormányzati kiadások húzták, aminek kedvező hatását részben kioltotta a magánszektor készletbefektetéseinek és a vállalatok állóeszközbefektetéseinek csökkenése.

A GDP folyó áron számolt értéke a negyedik negyedévben 3,5 százalékkal, 184,9 milliárd dollárral, míg a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal, 202,3 milliárd dollárral bővült.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett. Az előző évben, 2018-ban 2,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,4 százalékkal bővült az amerikai GDP.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, évesítve 1,7 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben, míg a harmadikban 3,2 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 1,1 százalékkal.

A személyes fogyasztások árindexe 1,3 százalék volt a negyedik negyedévben, 0,3 százalékponttal kisebb az első becslésben szereplő 1,6 százaléknál. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,2 százalékra rúgott október-decemberben, ami 0,1 százalékponttal kevesebb az első becslés 1,3 százalékos adatánál.

Az amerikai gazdaság a tavalyi utolsó negyedévhez hasonló teljesítménnyel indította a 2020-as évet, ám egyre több jel utal arra, hogy az új koronavírus által okozott járvány gyors terjedése visszavetheti a növekedés ütemét. A turizmus és az üzleti célú utazások területén már érezhetőek a járvány negatív hatásai, az olyan technológiai nagyvállalatok pedig már jelezték, hogy valószínűleg kisebb lesz árbevételük és profitjuk is a korábbi várakozásokhoz képest.

A negyedik negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó harmadik, utolsó becslést március 26-án hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.