Novemberben 6,8 százalék, 1982 júniusa óta a legmagasabb éves fogyasztói árindex alakult ki az Egyesült Államokban az előző havi 6,2 százalék után. A novemberi infláció megfelelt az elemzők körében kialakult konszenzusnak, bár voltak 7,0 százalékot jósló előrejelzések is - írta az MTI.

A magas infláció több okra vezethető vissza. Az alacsony éves bázisértékhez képest az energiaárak 33,3 százalékkal emelkedtek novemberben az októberi 30,0 százalék után, emellett a feldolgozóipari beszállítói láncok fennakadásai megemelték a beszerzési költségeket, az erőteljes lakossági keresleti nyomás szintén árfelhajtó hatást fejt ki.

Az energiaárak kimagasló emelkedésén belül az üzemanyagárak novemberben 58,1 százalékkal mentek feljebb éves bázison az októberi 49,6 százalék után. A lakhatási költségek 3,8 százalékkal emelkedtek az előző havi 3,5 százalék után, az élelmiszerek ára novemberben 6,1 százalékkal emelkedett éves bázison az októberi 5,3 százalék után. Az új járművek ára 11,1 százalékkal nőtt az előző havi 9,8 százalék után, a használt járműveké pedig 31,4 százalékkal 26,4 százalék után.

Az élelmiszer és energiaárak nélkül kalkulált infláció (maginfláció) az elemzői konszenzusnak megfelelő 4,9 százalék volt novemberben az októberi 4,6 százalék után, a legmagasabb 1991 júniusa óta.