Az Európai Bizottság elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Irán vasárnap bejelentette: a továbbiakban nem tartja magát az atomprogramjáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségeihez. Nyomatékosította, fontos, hogy Irán visszatérjen a megállapodáshoz. "Meg kell győznünk Iránt, hogy ez az ő érdeke is" - fogalmazott.

Az iráni-amerikai viszály azt követően lángolt fel újra, hogy Iránhoz hű iraki erők megtámadták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét. Erre válaszul az Egyesült Államok péntekre virradóra célzott támadást hajtott végre az iraki fővárosban, amelyben megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, több milíciát tömörítő iraki ernyőszervezet irányítóját.

QP | Quality Placement

Irakról szólva Ursula von der Leyen azt hangoztatta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítása után a közel-keleti ország jó úton halad, és lakosai megérdemlik, hogy folytatódjon az újjáépítés és a nagyobb stabilitás. Az Európai Bizottság elnöke önmérsékletre szólította fel a konfliktus szereplőit.

Von der Leyen megerősítette, hogy az európai uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben, hogy megvitassák a válságkövetkezményeit Európára nézve és az iráni nukleáris megállapodás jövőjét.