Az Egyesült Államokban a személyes jövedelem 2022 májusában 0,5 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, ami megegyezik az előző havi ütemmel, és megfelel a piaci várakozásoknak, mivel a javadalmazások és a tulajdonosi jövedelmek emelkedése ellensúlyozta az állami szociális juttatások csökkenését.

A személyi kiadások 2022 májusában 0,2 százalékkal emelkedtek havi szinten, ami az idei év eddigi leggyengébb növekedése, az áprilisi 0,6 százalékos, lefelé módosított áprilisi emelkedést követően. A számok elmaradtak a 0,4 százalékos piaci előrejelzésektől - írja az MTI a jelentés nyomán.

A kiadások a szolgáltatások, nevezetesen a lakhatás, a nemzetközi utazások és a kórházi szolgáltatások, valamint a benzin esetében emelkedtek, míg a gépjárművekre és alkatrészekre, nevezetesen az új autókra fordított kiadások csökkentek.

Az Egyesült Államokban a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexe 2022 májusában 0,6 százalékkal nőtt havi szinten, ami magasabb az áprilisi 0,2 százalékos növekedésnél.

Az éves ráta azonban változatlanul 6,3 százalék volt, miután márciusban 6,6 százalékos rekordot ért el.

Az energiaárak 35,8 százalékkal emelkedtek, szemben az áprilisi 30,4 százalékkal, és az élelmiszerárak emelkedése is tovább gyorsult, 10 százalékról 11 százalékra emelkedett.

Az élelmiszerek és az energia nélkül a PCE-infláció 4,9 százalékról 4,7 százalékra mérséklődött, elmaradt a 4,8 százalékos előrejelzéstől.