Hamis ábrándokba ringatják magukat azok, akik szerint az előttünk álló gazdasági visszaesés gyors és enyhe lesz - mondta a Nouriel Roubini. A baljós jóslatai és a 2008-as pénzügyi válság időbeni előrejelzése miatt dr. Végzetként emlegetett közgazdász szerint a hatalmas adósságállományok megnehezítik a kilábalást és az infláció is tartósan magasan maradhat.

A Bloomberg televíziónak adott interjújában kifejtette, szerinte teljesen pontatlanok azok a várakozások, amelyek szerint most majd minden másképp lesz és sikerül egy kisebb recesszióval megúszni a gazdaság lassulását. Abban már egyetértés van a szakértők között, hogy az amerikai gazdaság nem enyhén fog földet érni, hanem kemény landolás vár rá.

Azonban azt még nem ismerte fel mindenki, hogy mennyire is kemény lesz majd ez a landolás, amiről ő úgy véli, akár egy a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló visszaesést is magával hozhat.

Túl sok az adósság

Szerinte historikusan nagyon magas az államadósságok nagysága a hazai össztermékekhez képest, a fejlett gazdaságokban 120 százalék körül áll. Nagyon sok a zombivállalat, állam és háztartás lett megmentve a Covid-járvány alatt, azonban most a szigorítás van napirenden.

A 70-es években volt ugyan stagfláció, azaz magas inflációs környezetben esett vissza a gazdaság teljesítménye, de akkoriban az eladósodottság mértéke jóval alacsonyabb volt. A nagy, 2008-as pénzügyi válságot követően az infláció alacsonyan maradt, sőt deflációs nyomás volt, mivel a keresleti oldalról érkezett a sokk, illetve a hitelezés esett vissza. Most azonban stagflációs környezettben halmozott kínálati oldali sokkal kell szembesülni, úgy, hogy közben magas az adósságállomány.

Nincs hely a mentőövnek

Az elmúlt két recesszió során az Egyesült Államokban sikerült fiskális és monetáris élénkítéssel enyhíteni annak negatív hatásait. Most azonban a monetáris szigorítás van napirenden és a fiskális oldalnak nem maradt mozgástere.

Arra se lát sok esélyt, hogy esetleg egy erőteljesebben növekvő kínai gazdaság segíthetne a problémán. Roubini szerint a novemberi pártkongresszusig, amikor Hszi Csi Pinget várhatóan újraválasztják a párt főtitkárának és az ország elnökének nem lesz változás a zéró Covid stratégiában és a magánvállatokkal szembeni erőteljes központi fellépésben sem. Ez pedig fékezőleg hat a az ázsiai ország gazdaságára. Szerinte nem nagyon fog a kínai gazdaság a következő években 4 százaléknál magasabb növekedést produkálni, s azt is csak szerencsével. Ezzel pedig aligha lesz a globális gazdasági növekedés motorja.

Lesz pénzügyi válság is

A bankok ugyan jelenleg nincsenek eladósodva olyan mértékben, mint a 2008-as válságot megelőzően, nekik ugyanis csökkenteniük kellett tőkeáttételük mértékét. Azonban a vállalati szektor nagyon el van adósodva és a bankok nem pénzügyi cégeiken keresztül elég masszív árnyék pénzügyi rendszert építettek ki, s itt a magas tőkeáttétel a jellemző. A recesszió a magas eladósodottságon keresztül elsősorban a vállalatokat, a hitelnyújtással foglalkozó pénzügyi vállalatokat és a háztartásokat, illetve ezek hiteltörlesztési lehetőségeit veszélyezteti. De sok eladósodott állam is bajba kerül majd - tette hozzá Roubini.

A különbség  a 2008-as válsághoz képest az, hogy akkor a pénzügyi szektor összeomlása váltotta ki a recessziót. Most azonban a recesszió jön először és ez hozza majd magával a csődök sorozatát és ez okoz majd feszültséget a pénzügyi rendszerben. Ő nem hiszi, hogy ebben a ciklusban láttuk volna már a csúcsot a 10 éves amerikai kötvényhozamokban, mivel az infláció tartósabb marad.

Sok ebbe az irányba mutató folyamat van, a globalizáció visszafordulása, a protekcionizmus, az amerikai és a kínai gazdaság elszakadása egymástól mind ebbe az irányba mutatnak. De ezt erősíti a populáció elöregedése, a migráció útjába gördített akadályok is és a klímaváltozás is.