Az európai kiadók Rómában tanácskozó képviselői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint kész megállapodással lezárni a Google ellen indított uniós versenyjogi eljárást, holott szerintük a Google által tett javaslatok nem elegendőek a domináns piaci pozíciójával való visszaélés megakadályozására.

A kiadók európai szervezete egységes keresési és eredménymegjelenítési kritériumok alkalmazását tenné kötelezővé minden webes kereső szolgáltatás számára, beleértve a Google szolgáltatását is. Szerintük a Google, az ellene indított versenyjogi eljárásban tett javaslatai nem korlátozták, sőt még fokozták is a harmadik személy által nyújtott tartalom illetéktelen felhasználását és semmiben nem mérsékelték azt a kirívó diszkriminációt sem, amit a keresési eredmények rangsorolása jelent.

"Amennyiben az Európai Bizottság szentesítené a Google által gyakorolt szabadverseny-ellenes magatartást, az nagyban aláásná az európai digitális újságírás jövőbeni fejlődési lehetőségeit és működésének fenntarthatóságát. Olyan alapvető európai értékek megőrzése itt a tét, mint a sajtószabadság és a polgároknak a legkülönbözőbb hírforrásokhoz való szabad hozzáférési joga" - fogalmazott Ivar Rusdal, az ENPA elnöke.