Lengyelországban az orosz-ukrán háború kirobbanása óta harmincezer ukrán állampolgár vállalt állást április első napjaiig - adta hírül a Notes from Poland. Az orosz invázió menekültválságot okozott, amelyben csak Lengyelországba 2,5 millióan érkeztek Ukrajnából. Várakozások szerint ezeknek az embereknek a fele tartósan a lengyeleknél marad.

A varsói kormány egy sor intézkedéssel segíti az érkezőket, egyebek mellett megkönnyítették a munkavállalásukat. Korábban előre meg kellett szerezni a vendégmunkások foglalkoztatásához szükséges munkavállalási engedélyt, míg most a munkaadó ráért két héten belül jelezni a munkaügyi központnak, hogy felvett egy ukrán dolgozót.

Az említett harmincezer Ukrajnából érkezett vendégmunkás háromnegyede nő, miután az érkezők túlnyomó többsége nő és gyermek. A 18-60 éves férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Az új munkaerő legnagyobb része a nagyvárosokban, Varsóban Poznanban, Lódzban és Wroclawban állt munkába. A fővárosban és Krakkóban sok érkező nyomán 20 százalékkal nőtt a lakosság. Az egészségügyi minisztérium gyorsított ütemben intézi az egészségügyi képzettséggel rendelkező ukránok munkába állását a lengyel kórházakban és rendelőkben.

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.