Április közepén vonta ki az orosz hadsereg az ostromló erőit Kijev térségéből, majd Vlagyimir Putyin elnök utasítása szerint Kelet-Ukrajnában, Donbasz és Luhanszk térségében kezdtek teljes offenzívába. Egyelőre ez a támadás sem tudta áttörni az ukrán védelmi vonalakat, azonban az amerikai hírszerzési jelentések szerint a Kreml továbbra sem tett le Ukrajna teljes megszállásáról.

„Megítélésünk szerint Putyin elnök elhúzódó konfliktusra készül Ukrajnában, amelynek során továbbra is a donbaszi térségen túli területeket kíván elérni” – mondta Avril Haines, az Egyesült Államok hírszerzésének igazgatója a szenátus fegyveres szolgálatokat felügyelő bizottságának a Bloomberg szerint.

Haines szerint Putyin valószínűleg egy orosz szárazföldi hidat akar Ukrajnában a keleti Donbasz régiótól a moldovai szakadár Dnyeszteren túli régióig meghosszabbítani. A következő hónapokban a konfliktus egyre „kiszámíthatatlanabb lehet és eszkalálódó pályára” kerülhet, beleértve az ad hoc döntéshozatalt Oroszországban – jelentette ki Haines kedd este.

Oroszország ukrajnai kudarcai gyengíthetik Moszkva erejét, de elszántabbá tehetik az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel való konfrontálódásra, valamint a nukleáris eszközök alkalmazására – mondta Scott Berrier altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója a szenátoroknak a meghallgatáson.

„Ahogy ez a háború és annak következményei lassan gyengítik az orosz hagyományos haderőnemeket, Oroszország valószínűleg egyre inkább a nukleáris elrettentő erejére fog támaszkodni, hogy jelezze a Nyugatnak valódi erejét” – mondta Berrier. De Haines szerint Putyin valószínűleg csak akkor vetne be ténylegesen atomfegyvert, ha úgy érzi, hogy Oroszország létét fenyegeti veszély.

A figyelmeztetések akkor hangzottak el, amikor amerikai tisztviselők igyekeznek felmérni a konfliktus hosszú távú következményeit, amely kérdéseket vetett fel az orosz hadsereg képességeit illetően. Miután kezdetben megpróbálta elfoglalni "Ukrajna nagy területeit" és leváltani a kijevi kormányt, Moszkva visszább vett, Kelet-Ukrajnára kezdett összpontosítani – mondta Berrier beszámolójában.

Még ha a konfliktus miatt Oroszország gyengébb is, az országnak az a felfogása, hogy az Egyesült Államok egy hanyatló nemzet, ahhoz vezethet, hogy agresszívabb akciókat hajt végre nemcsak magában Ukrajnában, hanem tágabb értelemben is a Nyugattal való konfliktusában – jelentette ki Berrier.