Nem igazán lesz szép a karácsonyuk az oroszoknak, miután kedvenc ünnepi ételeik brutálisan megdrágultak - írja a Moscow Times. Az egyik hagyományos étel, a majonézt, burgonyát, tojást és húst tartalmazó orosz hússaláta például idén 15 százalékkal fog többe kerülni, mint tavaly év végén - írta a legendás Izvesztyija napilap a hivatalos inflációs adatok elemzése alapján.

A szintén tradicionális céklasaláta összetevői - az oroszoknál ez az étel több rétegben heringből és zöldségekből készül cékla borítással - negyedével drágábbak, mint 2020 utolsó hónapjában. Ezek az ételek is részei az úgynevezett hússalátaindexnek, ami fontos mutatója hogy az orosz családoknak mennyivel kerül többe vagy kevesebbe a legfontosabb ételek elkészítése.

Oroszországban hatéves csúcsra emelkedett az infláció, ezen belül az élelmiszerek ára drámainak nőtt az elmúlt másfél évben. Ez csúnyán megütötte a háztartásokat, amelyeknek általában nincsenek pénztartalékaik, és hozzájárul az egy évtizede stagnáló, illetve romló életszínvonalhoz. Így aztán ez a probléma fejfájást okoz a Kremlnek is.

Ennek egyik jele, hogy árkvótákat és exportkorlátozásokat vezettek be az agrártermékekre, ami a közgazdászok szerint hosszabb távon csak súlyosbítani fogja a károkat, miután bevételektől fosztja meg a gazdálkodókat.

Az ország Burgonyaszövetsége egyenesen arra figyelmeztetett, hogy hiány alakulhat ki ebből a termékből, részben a gyenge termés, részben a nyersanyagok árának másfélszeres emelkedése miatt. Az elmúlt 12 hónapban majdnem 80 százalékkal ugrott meg a burgonya ára Oroszországban. A kaviár - szintén fontos ünnepi étel - ugyancsak rekordmagas áron kapható.