Uniós szankciókat sértett az Európai Bizottság szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy húsz üveg vodkát küldött Silvio Berlusconinak a születésnapjára – írja a Reuters.

A héten szivárgott ki egy hangfelvétel az olasz sajtóban, amelyen a volt olasz miniszterelnök azzal büszkélkedik, miként köszöntötte őt fel Putyin. Berlusconi arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hibájának tartja, hogy az orosz támadás egy végtelen háborúvá fajult.

Az Európai Unió áprilisban kivetett szankciócsomagja többek között a szeszes italok behozatalát is tiltja Oroszországból, és ez az ajándékokra is igaz. Ugyanakkor az, hogy a szankciószegés von-e következményeket maga után, az egyes uniós országok döntése, így ebben esetben az olasz hatóságoknak kell majd határozni.

A szóvivő szerint nem most küldte Putyin a vodkát

Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország szóvivője egyébként a felvétel kiszivárgása után igyekezett menteni a menthetőt, és azt állította, a volt kormányfő mindössze egy régi történetet elevenített fel.

Berlusconi ezzel igencsak megnehezítette koalíciós partnere, a kormányfőjelölt Giorgia Meloni helyzetét, aki már eddig is mindent latba vetett annak érdekében, hogy meggyőzze a piacokat, nem kell euroszkeptikus döntésektől tartaniuk alakuló kabinetjétől. A szélsőjobboldali politikust a napokban kérheti fel Sergio Mattarella olasz államfő a kormányalakításra.

Olaszország teljes mellszélességgel, felemelt fővel része Európának és a NATO-nak. Bárki, aki nem ért egyet ezzel az alapvetéssel, nem lehet része a kabinetnek – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem alakíthatunk kormányt

– olvasható Meloni közleményében, amelyet azt követően adott ki, hogy a hazai és nemzetközi sajtó megtelt a Putyin ajándékáról szóló történettel.