A WADA sajtószolgálata által közzétett választ megelőzően a Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája (ONDCP) a washingtoni kongresszusnak küldött jelentésében erősen kritizálta az alapvetően a doppingolás visszaszorítása céljával 1999-ben életre hívott WADA felépítését és vezetését, továbbá megkérdőjelezte, hogy továbbra is támogatni kell-e a szervezetet állami forrásból. A beszámoló szerint az Egyesült Államok évente 2,7 millió dollárral járul hozzá a WADA költségvetéséhez, miáltal minden más országot megelőzve a legnagyobb befizetőnek számít.

"Az amerikai adófizetők kézzelfogható megtérülését várják a befektetésüknek a tiszta sport, a sportszerű játék, a globális doppingellenes rendszer hatékony irányítása formájában és a megfelelő képviseletet várják el a WADA döntéshozatali mechanizmusában" - idézett a Washington Post szerdán az ONDCP 19 oldalas jelentéséből. Ebben aggodalmak is megfogalmazódtak azzal kapcsolatosan, ahogy a WADA az orosz doppingbotrányt kezelte, illetve kezeli, az ONDCP szerint ugyanis "változatlanul hiányosságokat lehet felfedezni a függetlenséget illetően és abból a szempontból, hogy a WADA határozottan és hatékonyan tartassa be a kódexében szereplő szabályokat".

QP | Quality Placement

A WADA rossz néven vette és visszautasította az éles kritikát azt állítva, hogy a jelentés "több pontatlanságot, félreértést és hamis állítást tartalmaz, amelyek szükségtelen félreértésekhez vezetnek". A szervezet fenyegetésként értékelte azt, hogy az amerikaiak által elvárt reformok híján Washington megvonhatja a támogatását, és álláspontja szerint a jelentést egyértelműen a WADA lejáratásának szándékával készítették.