A japán atomenergia-ügyi hivatal megadta a végleges engedélyt a Tepco vállalatnak két atomreaktora újraindítására - írja az MTI.

Ez a japán áramszolgáltató üzemeltette a fukusimai atomerőművet is, amelynek a 2011. márciusi nagy erejű földrengés és szökőár kiváltotta katasztrófájában a vállalatot is felelősnek tartották. Az 1986-ban történt csernobili atomerőmű-baleset után a fukusimait tartják a második legsúlyosabb atomkatasztrófának.

A hivatal szerint a két érintett reaktor megfelel a fukusimai baleset után megszigorított atombiztonsági szabályoknak. Az egyenként 1356 megawatt kapacitású reaktor az északnyugat-japáni Kasivazaki-Karivában lévő erőműben található. A két forróvizes (BRW) reaktor ugyanolyan típusú, mint a Fukusima-I. erőmű reaktorai. Most első ízben engedélyezték ilyen reaktorok üzemeltetését 2011 után.

Az újraindítás azonban még évekig eltarthat, mert a Tepconak a helyi hatóságok hozzájárulását is be kell szereznie. Niigata 2016-ban négy évre megválasztott kormányzója ugyanis fenntartásokkal kezeli az ország legnagyobb atomerőműnek újraindítását.

Jelenleg mindössze öt japán atomreaktor üzemel Japánban - valamennyi nyomottvizes technológiával (PRW) működik -, szemben a fukusimai szerencsétlenség előtti 54-gyel. Ebből 14-et az új biztonsági előírások okozta magas költségek miatt végleg leállítanak.