A koronavírus-járvány kirobbanása nagymértékben visszavette a nemzetközi ruhaipari vállalatok dinamikus emelkedését, de az elmúlt hónapokban már egyre több vállalat számol be újbóli fellendülésről. Igaz, szó sincs arról, hogy visszatérnek a járvány előtti csúcsidőszakhoz, sokak forgalma ugyanis negyedével marad el a korábbi szinttől - írja a Der Standard.

A több száz fős vidéki esküvők is már a múlté: sok esküvőt késve tartottak meg, vagy csak szűk körben, de számos érintett inkább kevesebbet költött. Ez meglátszik az esküvői szalonok forgalmán is, amelyen még az állami segítség sem tudott érdemben javítani - mondta a portálnak Christine Rührlinger, Ausztria egyik legnagyobb alkalmi ruhát értékesítő vállalkozója.

Günther Rossmanith, a Kereskedelmi Divatkamara elnöke úgy látja, hogy az iparágat csődhullám fenyegeti. Novembertől januárig átlagosan 35 százalékkal csökkent a forgalmuk a válság előtti hónapokhoz képest, a vállalatok negyede ráadásul elvesztette üzleti tevékenységének több mint felét. Az ukrajnai háború emellett tovább növelheti a fogyasztók tartózkodó magatartását - magyarázta Rossmanith.

Ausztriában az állami támogatás ugyan elsőre jól hangzik - a támogatás felső határa 80 ezer euró- de ez az elmaradt forgalomhoz képest "csepp a tengerben", ugyanis közel 570 vállalkozás maradt üres kézzel és várja a további mentőcsomagokat - mondta a kamarai elnök.

A pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalások mindeközben akadoznak. Rainer Trefelik, a kamara kiskereskedelmi ágazatának vezetője a lapnak elmondta, a divatszakma lassan elveszíti mindazt, amit az elmúlt években tartalékolt, így az újrakezdés is egyre lehetetlenebb.

Trefelik szerint a belvárosi, főleg a bécsi boltok küzdenek: az utazási korlátozások miatt Ázsiából még mindig nem érkeznek turisták, de az amerikai vásárlók sem jönnek, akik a luxusipari termékek fő felvásárlói voltak.

Eközben az ukrajnai háború is hatással van a divatszakmára: az olyan textilipari óriások, mint a H&M vagy a Zara leállították az oroszországi értékesítéseket, amely nagy nyomást helyez az előállított áruk európai piacára. Ukrajnában ugyanis számos nagy textilgyár található, amelyekben többnyire most katonai felszereléseket gyártanak. Ezért várhatóan hetekkel később érkezhetnek a szállítmányok, és folyamatos árnövekedésre is számítani lehet.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.