Részvény-adásvételi szerződést kötött július végén a Grupo Enhol családi tulajdonban lévő, megújuló energiatermelő eszközökre szakosodott spanyol vállalat és a svájci központú energiavállalat, a MET-csoport. 

Ennek értelmében a MET-csoporthoz került egy 60 megawattos bulgáriai szélerőmű. A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában – a mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővül. A tranzakció várhatóan 2021. harmadik negyedévében zárul - közölte a MET. 

 

A Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő Suvorovo Wind Park 30 darab Gamesa G90-es, egyenként két megawattos szélturbinából áll. A 2012 óta működő szélpark évente 120 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termel, ami körülbelül 38 ezer háztartás ellátásához elegendő.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Ez a második sikeres akvizíciónk Bulgáriában, a kelet-közép-európai megújuló stratégiánk részeként, amelynek célja 2023-ig 500 megawattos portfóliót létrehozni. Meggyőződésünk, hogy az integrált üzleti szemlélettel a MET legfontosabb piacain hatékonyan tudjuk támogatni az energiaátmenetet a megújulók felé.”