Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP hazai és regionális verhetetlenségéről beszélt többek között az Inforádiónak adott interjúban Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A beszélgetés során elmondta:

  • Az OTP arra vár, hogy ha olyan mértéket ér el az átoltottság – nemcsak nálunk, hanem a világon –, akkor viszonylag gyors növekedés indul meg. Már az idén is várnak növekedést és jövőre is. Lesz egy viszonylag meredek, folyamatos emelkedés.
  • A banki eredmények megsínylették az elmúlt évet, hiszen nagyon sok céltartalékot kellett képezni. Mostanra úgy tűnik, a bevételek elkezdtek nőni, a vállalati és a lakossági hitelfelvétel is viszonylag jó ütemben emelkedik.
  • Vannak példák, olyan országokból, ahol véget ért a moratórium, hogy nem lesz drámai hatás, 5 százalék alatt lesz várhatóan a problémás hitelek aránya a moratóriumban résztvevők körében.
  • A Bankholdingtól nem kell tartani. Az értékelések szerint ennek a banknak az értéke most 700 milliárd forint körül van, az OTP piaci értéke pedig 3700-3800 milliárd, tehát a méretek nem összevethetőek.
  • Az újraindításhoz azokra a vállalatokra kell koncentrálni, amelyeknek az újraindítás nehézséget okoz, amelyek fenntartható működési modellel, eszközökkel, üzlettel rendelkeznek, de adott esetben nehezen tudják újraindítani az üzleti tevékenységüket, mert elmentek a dolgozók, pénzügyileg nincs elegendő forgóeszköz-likviditásuk vagy kisebb beruházásokra van szükségük.
  • Esett az OTP jövedelmezősége, de a tőkére vetített megtérülés ezzel együtt 13 százalék volt az elmúlt évben, ami példa nélküli az európai bankszektorban. Erre az évre azt várják, hogy újra 18-20 százalék között vagy akár 20 fölött legyen. Jelenleg is három országban folytatnak tárgyalásokat három bank megvásárlásáról, ebből kettőnél egészen közel az aláírás. Az egyik ilyen ország Üzbegisztánban.
  • Úgy lenne jó bejutni az eurózónába, hogy a magyar gazdaság erős, fejlettségében eléri az eurózóna tagjainak a szintjét, nincsenek olyan feszültségek, mint amelyek most például Görögországban vagy Olaszországban jelentkeznek. „Nem kell ezzel rohanni.”
  • Érdekli az OTP-t a Commerzbank megvásárlása, mert elsősorban vállalati portfoliója van. Más szegmensekben már nehézkes lenne Magyarországon akvirálni, akkora a bank, hogy azt nem engedélyezné a versenyhivatal.
  • Nagyon sok akció van. Tízmilliárdos nagyságrendben enged el az OTP díjbevételeket az akciókon keresztül, mert rászorulnak, mert a versenytársak is akcióznak. Ahhoz, hogy fenntartható legyen a bankszektor, jelentős díjemelésre vagy kamatcsökkentésre saját erőből nem képesek.
  • Az OTP-n belül heti egy nap lehet home office, és ezen túlmenően, ha a divízióvezető úgy ítéli meg, akkor a dolgozóknak megengedhet maximum két napot hetente.