Az OTP hazai és regionális verhetetlenségéről beszélt többek között az Inforádiónak adott interjúban Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A beszélgetés során elmondta:

  • Az OTP arra vár, hogy ha olyan mértéket ér el az átoltottság – nemcsak nálunk, hanem a világon –, akkor viszonylag gyors növekedés indul meg. Már az idén is várnak növekedést és jövőre is. Lesz egy viszonylag meredek, folyamatos emelkedés.
  • A banki eredmények megsínylették az elmúlt évet, hiszen nagyon sok céltartalékot kellett képezni. Mostanra úgy tűnik, a bevételek elkezdtek nőni, a vállalati és a lakossági hitelfelvétel is viszonylag jó ütemben emelkedik.
  • Vannak példák, olyan országokból, ahol véget ért a moratórium, hogy nem lesz drámai hatás, 5 százalék alatt lesz várhatóan a problémás hitelek aránya a moratóriumban résztvevők körében.
  • A Bankholdingtól nem kell tartani. Az értékelések szerint ennek a banknak az értéke most 700 milliárd forint körül van, az OTP piaci értéke pedig 3700-3800 milliárd, tehát a méretek nem összevethetőek.
  • Az újraindításhoz azokra a vállalatokra kell koncentrálni, amelyeknek az újraindítás nehézséget okoz, amelyek fenntartható működési modellel, eszközökkel, üzlettel rendelkeznek, de adott esetben nehezen tudják újraindítani az üzleti tevékenységüket, mert elmentek a dolgozók, pénzügyileg nincs elegendő forgóeszköz-likviditásuk vagy kisebb beruházásokra van szükségük.
  • Esett az OTP jövedelmezősége, de a tőkére vetített megtérülés ezzel együtt 13 százalék volt az elmúlt évben, ami példa nélküli az európai bankszektorban. Erre az évre azt várják, hogy újra 18-20 százalék között vagy akár 20 fölött legyen. Jelenleg is három országban folytatnak tárgyalásokat három bank megvásárlásáról, ebből kettőnél egészen közel az aláírás. Az egyik ilyen ország Üzbegisztánban.
  • Úgy lenne jó bejutni az eurózónába, hogy a magyar gazdaság erős, fejlettségében eléri az eurózóna tagjainak a szintjét, nincsenek olyan feszültségek, mint amelyek most például Görögországban vagy Olaszországban jelentkeznek. „Nem kell ezzel rohanni.”
  • Érdekli az OTP-t a Commerzbank megvásárlása, mert elsősorban vállalati portfoliója van. Más szegmensekben már nehézkes lenne Magyarországon akvirálni, akkora a bank, hogy azt nem engedélyezné a versenyhivatal.
  • Nagyon sok akció van. Tízmilliárdos nagyságrendben enged el az OTP díjbevételeket az akciókon keresztül, mert rászorulnak, mert a versenytársak is akcióznak. Ahhoz, hogy fenntartható legyen a bankszektor, jelentős díjemelésre vagy kamatcsökkentésre saját erőből nem képesek.
  • Az OTP-n belül heti egy nap lehet home office, és ezen túlmenően, ha a divízióvezető úgy ítéli meg, akkor a dolgozóknak megengedhet maximum két napot hetente.