A Fiatnak adott igazat az Európai Unió legfelsőbb bírósága, így a cégnek nem kell kifizetnie azt a 30 millió eurót Luxemburgnak – írja a Bloomberg.

Az Európai Bizottság (EB) 2015-ben döntött úgy, hogy az autógyártónak be kell fizetnie a Luxemburg által biztosított adókedvezményeket. Az EB elemzését azonban tévesnek ítélte meg a Fiat fellebbezése után a bíróság.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa több cég esetében is vizsgálatot rendelt el, miután bizonyos uniós országok kiugró adókedvezményeket biztosítottak a vállalatoknak. Az Apple-nek például Írországnak kellett volna 13 milliárd eurót fizetnie uniós döntés alapján, de végül az amerikai techóriás fellebbezése is sikeresnek bizonyult.

Vestager, aki korábban azzal érvelt, jogosulatlanul jutott piaci előnyhöz a Fiat azzal, hogy Luxemburg egy jogilag kissé nyakatekert, mesterséges módon biztosított a Stellantis leányvállalatának. A biztos a friss határozatra reagálva azt írta közösségi oldalán, nagy veszteség ez az adóügyi méltányosság szempontjából.

Vestager jelenleg a svéd bútorgyártó Ikea és az amerikai sportruházatot áruló Nike, valamint a finn étel- és italcsomagoló Huhtamaki vállalat Luxemburggal és Belgiummal kötött adóügyi megállapodását vizsgálja.

Tavaly közel 140 ország állapodott meg azzal kapcsolatban, hogy a globális társasági adó minimuma 15 százalék legyen annak érdekében, hogy a techóriások ne trükközhessenek azzal, hogy kedvezményeket biztosító országokban számolják a nyereségüket. A következő lépés a megvalósítási tervek kidolgozása lesz.