Petteri Vanttinen tulajdonos azóta kapja a hívásokat a világ minden tájáról, mióta Finnország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatos korszellemre reagált, és egy NATO-témájú sört készített – írja a Euronews.

"Naponta körülbelül 200 telefonhívás érkezik a világ minden tájáról. Élvezem az utazást. Ilyen csak egyszer van az életben!" - mondja az Euronewsnak, miközben a helyi szupermarketekbe való szállításhoz szükséges sörrendeléseket csomagolja.

Savonlinna eddig leginkább az impozáns építészetéről és az évente megrendezett nyári operafesztiválról volt ismert, de a jellegzetes kék dobozos NATO-sör a sörrajongók számára is ismertté teszi a várost.

"Az ötlet múlt hét csütörtökön vagy pénteken jött, és a hétvégén csak úgy döntöttünk, hogy elkészítjük a címkéket, és szerencsére már volt néhány címke nélküli sör a raktárunkban. Jó volt az időzítés" - mondja Vanttinen, aki 2016-ban alapította az Olaf Brewingot.

Eddig körülbelül 8000 liternyi sört szállítottak dobozos kiszerelésben a szupermarketekbe, de a jövő héttől partnerségre lépnek Finnország két legnagyobb kiskereskedelmi láncával, és országszerte palackos kiszerelésben is elérhetővé teszik a sört a boltokban.

A sör neve egy játék a finn "Otan olutta" kifejezéssel, ami azt jelenti, hogy "Iszom egy sört", és a NATO francia rövidítésével, az "OTAN"-nal.

"Nem gondoljuk túl komolyan, a címke lovagja egy karikatúra, csak a finn biztonság egy kicsit jobbá válását ünnepeljük, és az üzenet olyasmi, amivel az emberek valóban azonosulni tudnak" - mondja a 42 éves Petteri Vanttinen.