Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani – mondta az AFP-nek a Gourmey nevű cég három alapítójának egyike, Nicolas Morin-Forest. A vállalkozás két év fejlesztés után ebben a hónapban 10 millió dollár kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére. Morin-Forest szerint szükség van a hagyományos libamáj alternatívájára, meg kell újulnia ennek az ellentmondásos terméknek.

Arra utal az ellentmondásossággal, hogy például Kaliforniában évekkel ezelőtt betiltották a libamájat, a francia konyha különlegességét, amelyhez elengedhetetlen az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésére készülnek. Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, és a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik. Az Európai Parlament múlt hónapban tett javaslatot a libák, kacsák tömésének tilalmára - írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu.

A probléma áthidalására egy egyetemi kutatólaboratóriumban a Gourmay két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van Antoine Davydoff sejtbiológus és Victor Sayous molekuláris biológus, a cégnek ma már húsz munkatársa van.

Állagát tekintve már 90 százalékban jók vagyunk. Karácsonykor felszolgáltam a családomnak, pirítóson, együtt a hagyományos libamájjal, és nem mondtuk meg nekik, mit esznek. Néhányan el voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget – mondta Sayous.

A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, ahol 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van. Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagát. A kutatók séfek segítségével „finomhangolják” az eredményt.

Mintegy 600 próbálkozásunk volt. Hetente többször kóstolunk meg különböző fajtákat és egy olyan recept jött létre, ami igen jó ízű, de még nem tökéletes – mondta Nicolas Morin-Forest.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.