Az emberek arra panaszkodnak, hogy látják, hogy a hírességek olyan luxuscikkekre költik a pénzüket, amelyeket a világ kevésbé szerencsés része soha nem engedhet meg magának. Sokan felháborodtak például David Geffen posztján, amelyből kiderült, hogy karanténját egy jachton fogja tölteni. De minél több milliomos fogyaszt, annál jobb a gazdaságnak, így inkább az irigység, mint a spóroló gazdagok - lényegében ezt állapították meg harvardi kutatók egy friss tanulmányban.

Bár kutatásuk az Egyesült Államokra összpontosított, a szerzők azt mondják, hogy hasonló mintákat látnak más országokban is, ami gazdasági szempontból abból eredeztethető, hogy ha egy milliomos megvesz egy repülőgépet, akkor a pénz egy része azokhoz a munkásokhoz kerül, akik részt vettek a tervezésben, gyártásban, értékesítésben stb. Amikor ők már nem használják, a pénzüket a bankokban tartják, amelyek azt hitelek támogatására használják fel. Tehát az a pénz, amivel az emberek kifizetik az adósságukat, a gazdagokat teszi gazdagabbá.

Amikor a kamatláb alacsony, az emberek szívesebben vesznek fel kölcsönt. Apránként a lakosság eladósodik. Ideális esetben ezt a pénzt produktív, növekedést ösztönző beruházásokra, például autópálya-építésre fordítanák. 2000 és 2016 között a gazdagok megtakarításai nagyobbak voltak, mint az ország nettó beruházásai - hoz példákat az Enterpreneur

A tanulmány szerzői rámutatnak a probléma lehetséges megoldásaira, például az adórendszer megváltoztatására, vagy olyan újraelosztási programokra érdemes lenne átállni, amelyek a kevesebb jövedelemmel rendelkezők javát szolgálják.

Magyarországon is látszik, hogy alacsony kamatkörnyezetben nőtt az eladósodottság, most pedig a moratórium miatt hízik a hitelállomány.