Az EU bankjai és intézményei, valamint az Európai Beruházási Bank (EIB) elindították a 2 milliárd eurós Quick Response - Care for Ukrainian Refugees in Europe (Gyorsreagálás - gondoskodás az ukrán menekültekért Európában) kezdeményezést – közölte az EIB.

A közös kezdeményezés célja, hogy azonnali segítséget nyújtson az ukrajnai háború elől menekülőknek, és elősegítse gyors integrációjukat az uniós tagállamokban.

A március 11-én kiadott közös nyilatkozatukat követően öt európai bank és intézmény, az Európai Beruházási Bank (EIB) és a hosszú távú befektetők európai szövetsége (European Association of Long-Term Investors, ELTI) Párizsban elindította a kezdeményezést, amely az ukrán menekülteket befogadó uniós tagállamok támogatását célzó gyorsreagálásként szolgál.

A kezdeményezés résztvevői közvetlenül vagy közvetve, általános programjaikon keresztül, valamint a regionális és helyi közösségekkel közösen járulnak hozzá a menekültek lakhatásának biztosításához és a helyi közösségekbe való beilleszkedésük támogatásához. A kezdeményezés az oktatási, egészségügyi és infrastrukturális szükségleteket  finanszírozhat, a cél idén legalább 2 milliárd eurós pénzügyi támogatás célba juttatása.

Az európai sürgős támogatási kezdeményezés az első lépés, a csoport további intézkedéseket fontolgat annak érdekében, hogy segítse a tagállamokat az ukrajnai orosz invázió hatásainak kezelésében.

Az öt érintett nemzeti intézmény a következő:

  • Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK - Lengyelország)
  • Groupe Caisse des Dépôts (CDC - Franciaország)
  • Cassa Depositi e Prestiti (CDP - Olaszország)
  • Instituto de Crédito Oficial (ICO - Spanyolország)
  • Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW - Németország)

Az ELTI az állami nemzeti promóciós bankok és pénzintézetek európai szövetsége, amely 31 tagot tömörít Európa-szerte.