Alig egy éve, hogy Hollandiában bírósági döntés mondta ki: a Shellnek sokkal aktívabban ki kell vennie a részét a klímavédelemből mint addig.  A hágai testület úgy ítélte meg, hogy a Royal Dutch Shell felelőssé tehető a klímaváltozásért, ezért elrendelte, hogy a cég 2030-ig 45 százalékkal csökkentse a szén-dioxid kibocsátását.

Hollandiában ezt a pert civilszervezetek és mintegy 17 ezer civil indította a multinacionális olaj- és gázipari vállalat ellen, még 2018-ban. És az ilyen ügyeket Hollandiában - pláne bírósági döntés után - komolyan veszik; más energiacégek is kerültek már ilyen helyzetbe, de még a kormánnyal is előfordult, hogy kénytelen volt a korábban foggal-körömmel védett energetikai elképzelésein radikálisan módosítani.

A Shell is iparkodik, néhány napja például arról számoltunk be, hogy a cég máris beszállt a következő generációs tengeri szélerőművek építését lehetővé tevő, új tipusú emelődaru-fejlesztési projektbe...

Zöldhidrogént!

A Renewable Energy World információi szerint  pedig a Shell most meghozta azt a végső döntését is, és beleáll a Holland Hydrogen I nevet kapott beruházásba. Ez azt jelenti, hogy az olajcég Európa legnagyobb zöldhidrogén üzemét kezdi el építeni. 

A 200 MW-os elektrolizátort a rotterdami kikötőben található Maasvlakte 2-n építik fel, és naponta akár 60 ezer kilogrammnyi megújuló energiának minősülő hidrogént is képes lehet előállítani. Az ígéret most az, hogy a rendszer már 2025-ben üzemelni fog.

A Shell által kiadott rövid közleményből az is kiderül, hogy az itt megtermelt zöldhidrogén jelentős részét a cég nem viszi majd messzire, mert az ugyancsak Rotterdamban lévő Shell Energy and Chemicals Parkban (illetve: az abban épülő bioüzemanyag üzemben) fogja felhasználni.