Az elmúlt 10 évben 56 ezer bankfiókot zártak be világszerte 100 országban, ami az összes létező fiók 14 százalékát takarja – derül ki a Nemzetközi Valutalap (IMF) kimutatásából.

Mint az a Nikkei Asia szaklap gyűjtéséből kiderül, az Egyesült Államokban tavaly 1500 fiókot zártak be, Olaszországban 800-at. Japánban eddig igyekeztek kitartani a megszokott ügyvitel mellett, de az aktuális tervek szerint ott is 1000 fiókra, a teljes állomány 10 százalékára bezárás vár.

A számok egész extrém eseteket is mutatnak. A U.S. Bankcorp regionális bank 2800-ról 2400-ra csökkentette fiókhálózatát, miután ügyfeleinek 80 százaléka átállt az internetes bankolásra.

A nagyobb szereplők számára is hasonló változásokat hoz a korszakváltás, a Wells Fargo esetében 1,6 millióval bővült a mobilos ügyfélszám.

A Nikkei Asia kiemeli, hogy Japán jelentős lemaradásban van a különböző internetes és mobilos applikációk használatában, bevett gyakorlat, hogy az ügyfelek bankfiókokat és pénzkiadó automatákat használjanak. Ezeknek a fenntartása azonban mostanra már túl költségessé vált, különösen mivel a tartósan alacsony kamatkörnyezetben kevés hasznuk van a pénzintézeteknek a hitelezésből.

A Mitsubishi UFJ Financial Group óriásbank például bankfiókjainak ötödét tervezi bezárni 2020 és 2023 között, ügyfeleit pedig igyekszik online csatornákra terelni. Az ilyen lépéseknek meg is van a látszata, globálisan 1,2 milliárdra nőtt a letöltött banki applikációk száma június végére, például az itthon is százezres bázissal működő Revolutnak immár 10 millió felhasználója van.