Kirobbanó hónapot zárt Kínában a Tesla, de összességében elmondható, hogy az elektromos autók egyre nagyobb lendülettel kapaszkodnak az eladott újautók listáján. Az ázsiai országban már hihetetlen magas arányban vásárolják  környezetkímélő járműveket - írja a MarketWatch.

A lap szerint szeptemberben mintegy 56 ezer járművet szállítottak ki a sanghaji gyárból, ami 12 ezerrel meghaladta az augusztusi számokat. A legyártott Teslákból még júliusban 24 ezret exportáltak Európába, addig szeptemberben csak négyezret.

A Tesla-részvények eközben azért nem kaptak szárnyra, mert az önvezető autókat is gyártó cég október második felében teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. Elemzők arra számítanak, hogy a vállalat 13,5 milliárd dolláros árbevételt és 1,56 dolláros részvényenkénti nyereséget jelent. 

Arról a Napi.hu is beszámolt, hogy a vállalat az elemzők elképzeléseit is túlszárnyalta azzal, hogy rekordszámú elektromos autót szállítottak ki a harmadik negyedévben.

A kiszállított autók túlnyomó része, több mint 232 ezer darab a "tömegterméknek" szánt Model 3 és Y típusok valamelyike volt. Július-szeptemberben a Tesla 237 ezer 823 autót gyártott, ebből 228 ezer 882 volt Model 3/Y, a Model S/X autók száma pedig 8941-re rúgott.

A lap megjegyzi, Kínában csak ebben az évben eddig 1,8 milliónál is több elektromos járművet adtak el, ami 200 százalékot is meghaladó növekedést tesz ki.

Norvégiában is tarolt a Model Y

Norvégiában most szeptemberben már az összes új autó 77,5 százalékát tették ki ezek a modellek. Egy évvel korábban ez az arány még "csak" 61,5 százalék volt. Ez a növekmény szintén egy Teslának, méghozzá a kis Model Y-nak köszönhető.

A Tesla Európában is árusítani kezdte a kompakt SUV-ot, amely önmagában 19,8 százalékos részesedést hasított ki a tortából. Ezt követte a Model 3 12,3 majd pedig szintén új Skoda Enyaq 4,4 százalékkal.