A szigorú fogyasztóvédelmi szabályok ellenére az elmúlt időszak olyan esetei, mint például a dízelbotrány, arra világítottak rá, hogy a gyakorlatban nem érvényesülnek maradéktalanul a meglévő szabályozások. A most bemutatott intézkedéscsomag egyebek mellett létrehozza a kollektív jogorvoslathoz való jogot Európában arra az esetre, ha a fogyasztókat csoportosan éri kár, fokozott átláthatóságot biztosít az interneten vásárolóknak, és hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a termékek kettős minőségben történő forgalmazása ellen.

Az új megállapodás egy tisztességesebb, a fogyasztók és a vállalkozások érdekeit egyaránt szolgáló egységes piac kiépítésére irányul - mondta Frans Timmermans, az uniós bizottság első alelnöke a javaslatcsomag bemutatásakor.

Létrejön a kollektív jogorvoslathoz való jog Európában, a fogyasztók tudni fogják, kiktől vásárolnak az online felületeken, és azt is, ha a kereskedők fizettek azért, hogy megjelenjenek a keresési találatok között. A kereskedők többsége - azaz a tisztességesen eljárók - esetében csökkenni fognak a terhek. Az európai fogyasztók bizalmával szándékosan visszaélő kereskedők csoportja azonban keményebb büntetésekre számíthat - közölte Timmermans.

Aglobalizált világban a nagyvállalatoknak hatalmas lépéselőnyük van a fogyasztókhoz képest, ezért ki kell egyenlíteni az esélyeket - mondta Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos. Az éves árbevételtől függő bírságok pedig lehetővé teszik majd a fogyasztóvédelmi hatóságok számára, hogy arányos büntetéseket mérjenek a csalókra.

A bizottsági javaslatcsomag cselekvési tervet is tartalmaz, amely a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerországok hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére irányul - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.