Ha Szerbia kormánya megtiltotta a lítium kitermelését Jadarban, akkor azt Valjevóban, Jagodinában, Rekovacban és Szerbia bármely más részén is be kellene tiltani - idézi a vajdasági Szabad Magyar Szó a bányászkodás ellen tiltakozó a Kreni promeni kezdeményezés vezetőjét, Savo Manojlovicot.

A tudósok egyértelműen kijelentették, hogy a bór és a lítium környezeti szempontból fenntartható kitermelése nem lehetséges, tehát ha ezért tiltják ki az országból a Rio Tintót, akkor minden más vállalatot is ki kell tiltani – tette hozzá.

Az Euro Lithium vállalat ugyanazt csinálja, mint a Rio Tinto Jadarban, és ugyanezt láthatjuk Kragujevacon, amelynek közelében a Balkan Mining and Minerals Corporation már vizsgálatokat végez a lítium és a bór kibányászásával kapcsolatban. Ha a Rio Tintónak mennie kell, akkor más vállalatoknak is menniük kell, ez felelne meg a törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság követelményének.

A környezetvédelmi tüntetésekről azt mondta, hogy az emberek már kétségbeesésből jönnek el egy-egy ilyen rendezvényre. Olyan emberekről van szó, akik otthon hagyják családjukat, jószágaikat, földjeiket, és Belgrádba jönnek, mert az állam képviselői veszélyeztetik alapvető jogaikat. Az állam a környezetkárosító projektekkel kitelepülésre kényszeríti ezen vidékek lakosait. A mostanra valamilyen módon már védetté vált Jadar-völgy lakói is jelen lesznek a tiltakozásokon, mert nem akarják feladni a harcot, amíg a lítiumkitermelés kérdése meg nem oldódik egész Szerbiában.