A kínai Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) - a világ legnagyobb akkumulátorgyártója - a nemzetközi terjeszkedése részeként egy 200 hektáros területet vásárol Magyarországon üzemtelepítés céljából - írja sajtóhírekre, köztük a dél-koreai üzleti oldalra, Bloter.net-re hivatkozva a Világgazdaság. A CATL terjeszkedését még hivatalosan nem erősítették meg. 

A beruházási adatokat tehát érdemes fenntartásokkal kezelni, de összehasonlításképp: a Fejér megyei Iváncsán a dél-koreai SK Innovation egy 135 hektáron elterülő komplexumot fejleszt.

A hazai akkumulátorpiacot ismerő forrásokra hivatkozva a dél-korai portál arról írt, hogy a létesítmény a kivitelezés alatt álló BMW-gyár helyszínétől - tranzakciója befejeződhetett, a régészeti feltárások is elindultak és a gyár tervezése is zajlik.

A CATL érkezését valószínűsítheti az is, hogy a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózatán, a LinkedIn.com-on a kínai társaság álláshirdetést adott fel, amelyben Debrecent jelölte meg a munkavégzés helyszínének. A már passzív álláshirdetésben villamosmérnököknek kínáltak teljes munkaidős pozíciót. A toborzási leírásból az is kiderült, hogy új üzem építése kapcsán keresnek munkaerőt, első körben a vízellátás és vízelvezetés, valamint a víz- és villamosenergia-rendszer általános tervének elkészítéséhez.

A magyar kormány már eddig is óriási összegű támogatást adott külföldi akkumulátoros cégeknek azért, hogy ide települjenek.