A Moszkva közelében tartott MAKS-2013 nemzetközi repülési és űrkutatási kiállítás és vásár jóval több mint 21 milliárd dollár értékű szerződéskötéssel zárult, meghaladva a két évvel ezelőtti 16 milliárdos értéket. A légi bemutatók és a harci gépek a hat nap alatt mintegy 350 ezer látogatót vonzottak - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. A teljes összeg még nem ismeretes, de mint Mihail Pogoszjan, a United Aircraft Corporation (UAC) elnöke közölte, egyedül az ő cégével a korábbi 7,5 milliárddal szemben az idei show-n legalább 12 milliárd dollár értékben írtak alá szerződéseket. (A siker értékéből nem von le, de érdemes megjegyezni, hogy júniusban a Le Bourget air show Franciaországban 125 milliárd dollárnyi üzletkötéssel zárult.)

Bár a rendezvény nemzetközi, elsősorban az orosz haditechnika házi rendezvénye. Az állami haditechnikai külkereskedelmi monopólium, a Roszoboronekszport öt új együttműködési megállapodást írt alá az olasz Finmeccanica ipari csoporttal és az OMA SUD repülőgépgyártóval, a védelmi minisztérium pedig 3 milliárd dolláros szerződést kötött az UAC-vel repülőgépeinek karbantartásáról. A még 2010-ben kötött 1,5 milliárd dolláros megállapodás értelmében a gyártó idén 6 MiG-29K Fulcrum típusú vadászgépet szállít Indiának.

A kiállítás sztárjai voltak az ötödik generációs PAK FA T-50-es vadászgépek és a Szuhoj 35-ösök legújabb, rendkívüli manőverezési képességekkel rendelkező változatai, de bemutatkoztak a legújabb helikopterek, sőt egy léghajó is, amelynek nagy jelentőséget tulajdonítanak a határőrizetben és a megközelíthetetlen északi vidékek olaj- és gázmezőinek feltárásában.